עדכון פרסים: באפטא, ארגו

גם ה-BAFTA, האוסקר הבריטי, הולך ל"ארגו", אבל עם כמה הפתעות בדרך

פרסי האקדמיה הבריטית לקולנוע, בקיצור BAFTA, הם קרובי משפחה של האוסקר מעבר לאוקיינוס, והם דומים למדי. שלא כמו פרסי הגילדות למיניהן, הבאפט"א מחלק פרסים במגוון גדול של קטגוריות, דומה מאוד לזה של האוסקר, וטעם האקדמיות (שאנשים רבים חברים בשתיהן) דומה למדי. מאז 2009, הסרט שזכה בפרס הסרט הטוב ביותר בבאפט"א זכה גם באוסקר, וגם בקטגוריות האחרות רשימת המועמדים והזוכים הן בדרך כלל דומות.

בקיצור, מה שאני אומר זה ש"ארגו" כנראה הולך לקחת את האוסקר, עם או בלי מועמדות לבמאי. "ארגו" קיבל את פרסי הסרט והבמאי בבאפט"א, והוא מוסיף אותם לזכיות בגילדות הבמאים, השחקנים והמפיקים (רק התסריטאים עוד לא חילקו את הפרסים שלהם), זה הופך אי-זכיה שלו באוסקר לכמעט בלתי אפשרית סטטיסטית. כל זה למרות היתרון הברור של "לינקולן" מבחינת המועמדויות באוסקר עצמו.

אבל לא כל הזוכים בבאפט"א היו הצפויים ביותר. דניאל דיי-לואיס קיבל את פרס השחקן על "לינקולן" ואן האתוויי את פרס שחקנית המשנה על "עלובי החיים", ושניהם כבר נעולים לחלוטין בדרך לאוסקר. אבל בפרס השחקנית – לא ג'ניפר לורנס, ואפילו לא ג'סיקה צ'אסטיין, אלא עימנואל ריבה הצרפתית על "אהבה". וכבר מדברים עליה גם כעל זוכה מפתיעה אפשרית באוסקר. יש הרי תקדימים לצרפתיות מרשימות שלקחו את הפרס מתחת לאף של אמריקאיות. מפתיע עוד יותר: בקטגורית שחקן המשנה זכה כריסטוף וואלץ על "ג'אנגו ללא מעצורים", כשעד עכשיו היה נראה שהתחרות, אם בכלל, היא רק בין טומי לי ג'ונס מ"לינקולן" ורוברט דה נירו על "אופטימיות".

עוד קטגוריה שבה הבאפט"א יישרו את המגרש היא קטגורית סרט האנימציה: ברוב פרסי המבקרים זכה "פרנקנוויני", בפרסי הגילדות הוביל "ראלף ההורס", אבל הבריטים נתנו את הפרס דווקא ל"אמיצה" (למעשה, "ראלף" בכלל לא היה מועמד, כנראה משום שהוא הופץ בבריטניה רק השבוע, ולא נחשב לאחד מסרטי 2012). הנקודה שבה אין מתח היא האולפן: כל שלושת הסרטים האלה שייכים לדיסני, כך שהם יזכו גם אם הם יפסידו.

הפתעה גדולה נוספת היא הזוכה בפרס הסרט הבריטי הטוב ביותר: המועמדים המתבקשים היו "עלובי החיים" או אולי "אנה קארנינה", אבל לא. "סקייפול". הבריטים פשוט מעריצים את הסרט הזה (הסרט המצליח ביותר אי פעם בבריטניה, להזכירכם).

בקטגורית הסרט התיעודי הטוב ביותר זכה "מחפשים את שוגר מן". לכאורה, זה לא אומר שום דבר על המירוץ לאוסקר, כיוון שמלבד הסרט הזה, רשימת המועמדים הבריטית היתה שונה לחלוטין מהאמריקאית (הכוללת, כזכור, שני סרטים ישראליים). אבל זה כן נותן ל"שוגר מן" תנופה: בשבועות האחרונים הוא צבר פרס אחרי פרס, ועשוי לקבל גם את האוסקר מכח האינרציה בלבד.

רשימת המועמדים והזוכים המלאה