מהיום אין עמלה בבתי הקולנוע! (רק שיש)

האם להאמין לכותרות האתרים המבשרות על כך שהעמלה על הזמנה באינטרנט בוטלה, או למציאות שטוענת אחרת?

העולם היום קצת יפה יותר, כך לפחות על פי כותרות המדורים הכלכליים. בחדשות 2, הכותרת היא "הסוף לעמלה על כרטיסים בקולנוע". בוואינט – פסקני עוד יותר: "בוטלה העמלה על קניית כרטיסים באינטרנט". הפיסקה הראשונה לא משאירה מקום לספק:

בשורות טובות למזמיני הכרטיסים ברשת: החל מהיום (ד') לא תשלמו "דמי טיפול" על קניית כרטיסים באינטרנט. כך על פי הוראה שהוציאה הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן שאוסרת על בתי העסק השונים לגבות את העמלה שהרגיזה צרכנים רבים.

יום גדול! על השמחה מעיב רק דבר אחד, והוא העובדה שבכל אתרי בתי הקולנוע עדיין נגבית היום בדיוק אותה העמלה המעצבנת שנגבתה אתמול, וככל הנראה אין לאף אחד מהם כוונה לשנות את זה בעתיד המיידי.

ב"דה מארקר" לא בחרו בכותרת הקלה, אלא הביאו את אותו מידע עם הקשר נכון יותר: "חשבתם לחסוך עמלת אינטרנט על סרטי פסח? תשכחו מזה". מתוך הידיעה:

הרשות להגנת הצרכן פנתה למשרדי הכרטיסים ולבתי הקולנוע על מנת לחדד את החוק הקיים, ולחייב אותם להציג לצרכן את "המחיר האמיתי" של הכרטיסים, כולל העמלות. היה מי שטעה לפרש זאת כסופם של "דמי הטיפול באינטרנט" ויצר שמחה מוקדמת.

אתמול בשעות הערב נשלחה הודעה לעיתונות מטעם חבר הכנסת מיקי רוזנטל (העבודה), כותרתה "מעבדות לחירות" ובה דיווח כי מעתה תיאסר גבייה של עמלת "דמי טיפול" באינטרנט ברכישת כרטיסים לסרטי קולנוע ולמופעים. מי שמיהר לשמוח, צפוי להתאכזב.

מבדיקת TheMarker עולה כי מדובר בפרשנות מתירנית למכתב ששלחה הרשות להגנת הצרכן לפני יומיים למשרדי הכרטיסים ולרשתות בתי הקולנוע אשר כל מהותה הבהרה וחידוד החוק הקיים.

לפי חוק הגנת הצרכן (סעיף 14ג), מחירו של מוצר המוצג באתרי האינטרנט צריך לכלול את כל התוספות ההכרחיות שיחולו על הצרכן בסופה של הרכישה, בהן דמי הובלה או משלוח. משרדי הכרטיסים ורשתות הקולנוע נוהגים להציג את מחיר הכרטיס ללא שקלול דמי הטיפול הנגבים באינטרנט וכעת מבקשת הרשות לחדד מולם את התקנות הקיימות.

שום חוק חדש לא נחקק; אפילו שום הנחיות חדשות לא יצאו. ההנחיות הקיימות "חודדו", אבל אם בתי העסק מתעלמים מההנחיות האלה כרגע, הם יכולים להתעלם באותה המידה גם מהנחיות מחודדות. ואפילו אם אכן ימלאו אחר ההנחיות במלואן, זה לא אומר שתשלמו שקל אחד פחות – זה רק מחייב את בתי הקולנוע לפרסם מראש את המחיר המלא כולל כל העמלות. כלומר, במקום שיהיה כתוב באתרים "מחיר הכרטיס 38 ש"ח + עמלה 4 ש"ח", יהיה כתוב "מחיר הכרטיס 42 ש"ח".

תזכורת: לפני כמה חודשים יזמה ח"כ תמר זנדברג הצעת חוק לביטול העמלות על הזמנת כרטיסים. כבר אז עלתה השאלה האם חוק הוא באמת הדרך הנכונה לטפל בבעיה. העמלות האלה מעצבנות את כולנו, אבל לפי כל הסימנים ימשיכו לעצבן אותנו גם בעתיד.

עדכון: להלן תגובת התאחדות ענף הקולנוע לנושא.

התאחדות ענף הקולנוע מוסרת כי בהמשך להנחיות הרשות להגנת הצרכן אשר פורסמו אתמול והועברו לבתי הקולנוע רק היום, יפעלו רשתות בתי הקולנוע לעדכן את אופן הצגת המחיר בעת הרכישה באינטרנט כך שיוצג המחיר הסופי כולל עמלה.
כפי שהובהר בהנחיות הרשות, גביית עמלה ברכישה מרחוק הינה מותרת ונעשית על פי החוק כאשר היא מוצגת באופן כולל במחיר הכרטיס. יש להבהיר כי מהות ההנחיה דנה באופן הצגת המחיר בלבד ולא בעצם גביית העמלה.
מחירי כרטיס הקולנוע בארץ הם מהנמוכים בעולם המערבי ומעניקים חוויה ושירות ברמה הגבוהה ביותר במחיר שווה לכל נפש.