מה נשתנה? סיכום 2018

אז אחרי שהסקרים נגמרו, הגיע השלב לשבת ולראות באמת מה השתנה.

אז מה נשתנה? מסתבר שלא כזה הרבה.

כל ארבעת הזוכים בסקרים שנערכו בזמן אמת זכו גם בסקר החוזר (טרילוגית "שר הטבעות" ו"שמש נצחית בראש צלול"), ומתוך 40 סרטים שנבחרו לעשיריות בזמן אמת, 29 סרטים נשארו בעשירייה גם בסקר החוזר. שזה, טוב, לא הרבה שינוי. לכן, לפני שנדבר על המפסידים והזוכים, בוא ננסה להבין מה קרה פה ולמה. ובכן, יש כמה אפשרויות:

הראשונה היא ש-4 סקרים זה פשוט הרבה יותר מדי. אם בסקר הראשון הצביעו מספר רב של אנשים, לכל סקר שנערך לאחר מכן הצביעו פחות אנשים, ובהתאם לכך היה נראה שיש "פחות" שינוי מסקר לסקר (למרות שזה לא בדיוק נכון). השנייה, שהועלתה בתגובות, היא שכאשר יש דיווח על העשירייה משנים קודמות, זה ממקד את הפוקוס של המצביעים לעבר הסרטים הללו (למרות שאפשר לטעון שהדיווח היה בכל הסקרים, ואילו כמות השינוי מסקר לסקר כן הייתה שונה). השלישית היא שפשוט 17 שנה זה לא כל כך הרבה זמן, והטעמים שלנו לא השתנו כל כך הרבה מאז ועד היום. הרביעית כמובן יכולה להצביע על השיטה – לבחור 3 סרטים מתוך 30. האם זה יותר מדי? פחות מדי? אם היינו משנים את זה ל-1, האם הדברים עדיין היו נראים אותו דבר? ל-5? או שפשוט, בסופו של יום, הסרטים שהצבענו עליהם גם אז כסרטים הכי טובים הם פשוט באמת הסרטים הכי טובים שיצאו באותם שנים. וכמובן, צריך להתייחס לכך שאפילו עם העשיריות הראשונות השתנו מעט, היו שינויים מתחתיהם בעשיריות התחתונות, ולא פעם העשירייה השנייה הייתה חדשה לחלוטין (למשל, ב-2004 רק 3 סרטים מהעשירייה השנייה נשארו בה).

ובכל זאת, כמה דברים כן השתנו, אז בוא נדבר עליהם:

11 הסרטים שנכנסו לעשיריות הם:

ב2001דוני דארקו, אמלי, הארי פוטר ואבן החכמים, הקיסר נפל על הראש.
ב2002: הפסנתרן, אושן 11, ספיידרמן, נפלאות התבונה.
ב2003עיר האלוהים.
ב2004: מת על המתים וילדות רעות.

אפשר לחלק את החבורה הזאת ל3 קבוצות: סרטי הילדות והנוער של ילדים שעכשיו גדולים והם מתייחסים אליהם כקלסיקות נוסטלגיות ("הארי פוטר", "הקיסר נפל על הראש", "ילדות רעות"), הסרטים שלא הופצו באותן שנים בארץ ולכן לא היו בכלל בתודעה ("דוני דארקו" ו"מת על המתים") וסרטים שלמרות שקיבלו קבלת פנים צוננת (או הגיעו למעמד של "כמעט") אז, צברו מעמד והפכו היום לחלק מהקונצנזוס ("אמלי", "הפסנתרן", "אושן 11", "נפלאות התבונה","ספיידרמן", ו"עיר האלוהים"). אפשר להגיד הרבה דברים על הרשימה הזאת אבל מה שאי אפשר להגיד על הרשימה הזאת זה שהיא הומוגנית – יש כאן סרט שואה, פארודית זומבים/קומדיות רומנטיות, סרט תיכון, פנטזיה, אנימציה, גיבורי על, סרט שודים, שני סרטים זרים, סרט אוסקר ו..אה.. מה ש"דוני דארקו" לא יהיה.

ומה לגבי המפסידים? ובכן, רבים מהם מפתיעים בעצם כך שהיו בעשירייה מלכתחילה ("ג'יי ובוב השקט מכים שנית", "מלחמת הכוכבים פרק 2") אבל רובם נמצאים לא רחוק ממקומם המקורי במקומות 11-14, מתמרמרים על הילדים של היום עם הטעם הבלאי שלהם. היוצא דופן מבחינתי הוא "עידן הקרח", שלכאורה היה אמור ליהנות מאותה תמיכה לה זכו סרטי אנימציה וילדים אחרים ברשימה – ובמקום זאת נפל רחוק יותר מאשר בזמן אמת. האם זה בגלל שיצאו לסדרה יותר מדי המשכים שהרסו את הטעם של סקראט? האם זה בגלל שהוא פשוט לא היה חלק מהצפייה הביתית של אנשים? או אולי פשוט זה שלמרות שהוא סרט חמוד בסך הכל – בוא לא נגזים. יש לפחות 3 סרטים טובים ממנו בכל שנה נתונה. וכמובן, יש גם מפסידים יותר נסתרים – סרטים כמו "פיינל פנטסי", "סקיי קפטן" או "שליחות קטלנית 3" שבעבר נראו כאילו הם סרטים שלמישהו אכפת מהם והיום, ובכן, לא.

למי שרוצה להסתכל על טבלה בעצמו מוזמן לבוא לעמוד הסיכום של הפרוייקט, שיתעדכן משנה לשנה.

וזהו, זה היה זה לשנת 2018. למי שפספס, כרגע מתנהל "מכסחי הנוקמים" ולקראת יוני הסינמונדיאל יחזור, ואחריו, בתקווה, אפילו עוד כמה דברים.

תגיות: