על העמלה

לא רק לכם נמאס לשלם 4 ש"ח אקסטרה לכל כרטיס קולנוע. הצעת חוק מבקשת לבטל את העמלות על הזמנת כרטיסים באינטרנט

היום נחגג ברחבי הארץ יום הסרט בעשרה שקלים. כל סרט, כל הארץ, כל שעה, בעשרה שקלים בלבד. בתי הקולנוע, כמובן, יהיו היום עמוסים כמו שלא היו אי פעם. זאת יוזמה נהדרת וברוכה ואני מקווה שהיא באמת תהפוך למסורת שנתית. הדבר היחיד שמעיב על השמחה הוא העובדה שאם עכשיו פתאום החלטתם לנצל את המבצע, לקום ולצאת בערב לאיזה סרט טוב וזול, אתם לא יכולים. כי הכרטיסים אזלו. הרוב המוחלט של הכרטיסים להצגות הערב, של כל הסרטים בכל הארץ, אזלו כבר ביום שני. נכון לרגעים אלה, אני חושב שעדיין יש כרטיסים זמינים להצגות אחה"צ, או אולי לערב בירושלים.

מיום הקולנוע כולם מרוויחים: גם הצופים, וגם בתי הקולנוע, שיפצו על המחיר הזול באולמות מפוצצים ובמכירות טונות של פופקורן במחיר של מטילי זהב. אבל מי שהרוויחו הכי הרבה הן חברות הסליקה האחראיות להזמנות באינטרנט. חשבון פשוט: בשביל להשיג כרטיסים לסרט בזול היה צריך להזמין אותם מראש. בשביל להזמין מראש צריך לשלם עמלה של 4 שקלים (או במקרים מסוימים, 4 וחצי) לכרטיס. כלומר: קחו את מספר הכסאות בכל האולמות בארץ, תכפילו במספר ההקרנות שייערכו היום, ואת זה תכפילו ב-4. אלה יהיו הרווחים של חברות הסליקה מהקרנות היום בלבד. רווחים נקיים, יש לציין, כי הוצאות – אין. בתי הקולנוע יצטרכו אולי לתגבר היום את הקופאים, הסדרנים והמוכרים במזנון כדי להתמודד עם הביקוש. אבל ההזמנות באינטרנט? הן הרי ממוחשבות, ועובדות ללא מגע יד אדם. שקל אחד נוסף זה לא עלה.

העמלות האלה הן, כמובן, דבר מרתיח, לדעת כולם כולל כולם חוץ מאלה שמרוויחים מהן. את הטיעונים אתם מן הסתם מכירים. אלה הרי עמלות על כלום, עמלות כי אפשר, דמי פראיירים. ההזמנות באינטרנט לא עולות לבתי הקולנוע כסף, אלא אם בכלל – חוסכות להן כסף במשכורות של קופאים. ובוודאי שאם הזמנתי עשרה כרטיסים המחשב לא עבד קשה יותר מאשר אם הזמנתי אחד, ובכל זאת צריך לשלם עמלה בנפרד על כל כרטיס וכרטיס.

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הודיעה אתמול (והיום, בפייסבוק שלה) כי היא הגישה הצעת חוק שתאסור על גביית העמלות האלה, או יותר ספציפית: "לאסור על גביית עמלת מכירה דרך האינטרנט בכל עסקה מקוונת שאין בה עמלת רכישה גם ברכישה פרונטלית". דברי זנדברג:

היום מתקיים יום הקולנוע, יוזמה של ראשי וראשות בתי הקולנוע בארץ. כרטיסי קולנוע יעלו היום עשרה ש"ח בלבד.
יוזמה מבורכת, אבל מה, עמלות ההזמנה באינטרנט ובסמארטפון נשארו. מה שאומר 45% מעמלת הכרטיס!

במאה ה-21 אנחנו מנהלים ומנהלות את רוב חיינו דרך האינטרנט, הרבה יותר פשוט, זול ומהיר. מישהו פה לא שם לב שהציבור לא מטומטם, האינטרנט כבר מזמן לא פלא מסובך ויקר לתפעול, להפך.
עמלת הגבייה באינטרנט היא עמלה שקיימת רק בגלל ש"אפשר" לגבות אותה מהלקוחות. בפועל הרכישה באינטרנט חוסכת עלויות הפעלה ותורים ומבטיחה לבית העסק תשלום מוקדם.

הגשתי הצעת חוק לבטל לחלוטין את עמלת הגבייה על רכישה באינטרנט, ולבטל את המצב האבסורדי שקיים היום.

בשיחה עם הדוברת של זנדברג התברר לי שמדובר בעצם בהגשה מחדש של הצעת חוק מ-2010, שיזם – אבל בסופו של דבר לא הגיש – אלכס מילר מ"ישראל ביתנו" (מתברר שתיעוב העמלות מאפשר שלום, אחווה ואיחוד שורות אפילו בין מרצ לבין ליברמן). את נוסח ההצעה אפשר לקרוא כאן.

יהיה מאוד משמח אילו העמלות המטומטמות האלה ייעלמו. אני אפרוץ בריקודי יאטה ברחובות. לצערי – להבנתי המוגבלת מאוד בתחום – אני בכלל לא בטוח שזה יקרה, כי זאת לא נראית כמו בעיה שאפשר או צריך לפתור באמצעות חקיקה.

עמלות על רכישות באינטרנט או בטלפון לא מוגבלות רק לתחום הקולנוע, כידוע, והן גם לא המצאה ישראלית. אם 4 ש"ח לכרטיס קולנוע נשמע לכם מוגזם, תנסו פעם לשלם עמלה של 55.80 דולר על כרטיס להופעה שעולה 75 דולר. אבל מי שלא רוצה, לא קונה. אם הציבור לא מטומטם, הציבור יכול להחליט לבד האם מתאים לו לשלם מחיר כלשהו על מוצר כלשהו, כולל עמלות; זה הרעיון הבסיסי של כלכלה חופשית, ואני לא בטוח שאפשר לחוקק חוק נגד זה בלי לפגוע בחופש העיסוק. בתי הקולנוע – כמו כל עסק אחר – גובים את המחיר שהם מאמינים שאנשים יסכימו לשלם, ואם הצרכנים לא ישלמו את ארבעת השקלים דרך עמלה, מאוד יכול להיות שאותו סכום פשוט יתווסף בדרך פלא למחיר הכרטיס הרגיל.

כאמור, אני מאוד אשמח אם עמלות "כי ככה" ייאסרו בחוק. אני עוד יותר אשמח אם החוק יקבע שכל מי שלוקח עמלות כאלה ייקשר לכיסא וייאלץ לצפות ב"ג'לי טרזן" בלופ אינסופי. אבל אני לא בטוח שזה יקרה. האם חוק כזה הוא בכלל הגיוני, או הצעה פופוליסטית ולא מעשית? אם אתם יודעים – תגידו.