ביקורת קולנוע לאנשים שלא סובלים ביקורות קולנוע
 




מבוא לאתר -
ש: מה זה דו"ח קופות שבורות? מה יש בשאר האתר?
ת: האתר כולל 4 קטגוריות ראשיות, ואחת משנית:
"מה יש" - ביקורות עבור סרטים שמציגים כיום בבתי הקולנוע.
בסופה של כל ביקורת קישורים ללוח בתי הקולנוע של 'עין הדג' בו ניתן לראות היכן מציג הסרט ומתי.
"מה היה" - ביקורות עבור סרטי וידיאו ו/או DVD (בד"כ סרטים שאינם מציגים עוד בבתי הקולנוע, וכן ביקורת לסרטי קאלט כדוגמת 'הנסיכה הקסומה', 'שגעון בחלל', וטרילוגיית 'בחזרה לעתיד').
"מה יהיה" - פריוויואים (תצפיות) לסרטים הנמצאים כרגע בתהליכי ההפקה השונים, ו/או סרטים שצילומיהם הסתיימו, והם עתידים לצאת למסכים (בחו"ל) בקרוב.
"בכללי" - מאמרים שונים. פה ניתן למצוא כתבה שהשוותה בין הסרט 'אקס-מן' לקומיקס שעליו הוא מבוסס, כתבות על הטריילרים השווים ביותר ברשת, סדרת כתבות על אנימה (אנימציה יפנית), וכן טקס דג הזהב/דג מלוח לסיכום השנה שהיתה בקולנוע, ותחרות פרסי האוסקר של האתר.
"דו"ח קופות" - בתת קטגוריה זו מובא דו"ח שבועי ובו נתונים בנוגע לסרטים חדשים שיצאו בארה"ב, והרווחים הכספיים אליהם הגיעו. וזה אפילו מצחיק.

עוד באתר:
"יומית" -בכל יום מופיעה ידיעה חדשותית, או סתם משהו קטן בענייני קולנוע שכדאי (או אפשר, או מעניין, או לגמרי מיותר) לדעת.
"הרוב קובע" - סקרים, משמעותיים יותר או פחות. לרוב מוחלפים הסקרים אחת לשבוע.

ש: מה זה סמאח? מה זה אהרו"כ? איך אני מגיע למילון?
ת: אם נתקלתם במילה שאינה מובנת לכם, כדאי קודם כל לבדוק אם היא מופיעה במילון האתר. זה הרבה יותר מהיר מלחכות שמישהו מהגולשים יענה לכם. מה גם שבד"כ התשובה תהיה "אבל בשביל זה יש מילון"...

ש: למה אתם לא מדרגים עם כוכבים?
ת: קודם כל, כי אנחנו נהנים לדון בסרט - להבין מה טוב בו ומה לא. אנחנו לא מאמינים שצריך לתייג סרט תחת תוויות, או לכמת אותו. ליהנות מסרט זו הרגשה, לא פונקציה של מספר. נראה לנו שאם נתחיל לדרג סרטים, הדיונים באתר יגלשו כמעט כולם ל''למה הסרט קיבל X כוכבים, ולא Y כמו שמגיע לו''. במתכונת הנוכחית, כל מבקר/גולש יכול להגיד מה הוא אהב בסרט ומה לא - והרי אי אפשר להגדיר במספר כמה מהסרט אהבת וכמה לא.

וזו עוד סיבה: סרט מורכב מכמה דברים. אפשר ליהנות מאוד מהעלילה (או אפילו לחשוב שהרעיון טוב, אבל הפיתוח שלה התפספס) ועדיין להגיד שהאקשן היה חרא, והשחקנים היו ככה-ככה. איך לדרג את זה? ואם כן נדרג - מי שיקרא ישר יסתכל על מספר הכוכבים שהסרט קיבל, ולא יקרא את כל השאר. 

ש: חיפשתי סרט, מפורסם דווקא, אבל אין עליו ביקורת. ואתם קוראים לעצמכם אתר רציני?
ת: 'עין הדג' עלה לאוויר באוקטובר 2000, והכתיבה בו נעשית בהתנדבות. אנחנו משתדלים לתת סיקור לכל הסרטים שמציגים בקולנוע, אבל מכיוון שאנחנו לא מכריחים כותבים ללכת לסרט מסוים, וכל אחד בוחר רק את מה שהוא אוהב - הכיסוי לא יהיה שלם. אנחנו גם משתדלים להוסיף ביקורות לסרטים שיצאו לפני שהאתר קם, אבל זה לוקח זמן. איזה סרט חיפשת? רוצה לכתוב עליו ביקורת?

ש: מה, גם אני יכול לכתוב ביקורות? איך?
ת: כעקרון כל אחד יכול לנסות לכתוב לנו ביקורות. הדרישות שלנו פשוטות: ביקורת צריכה להיות בסביבות 600-800 מילה, לא מתפלספת מדי, כתובה באופן רהוט (ותוך שימוש בסימני פיסוק!), נטולת ספוילרים, משעשעת, והיא צריכה לתת דעה על הסרט (ולספר קצת על העלילה). זה הכל. ביקורות ניתן לשלוח לעורכי האתר.
חשוב לציין:
• אנחנו לא מבטיחים לפרסם הכל. גם לא ביקורות שתיקנתם בהתאם להערות שלנו.
• במידה שנחליט לפרסם את הביקורת שלך, אנו שומרים לעצמנו את הזכות לערוך את הביקורת ולשנותה בהתאם לשיקולי העריכה, מבלי שנתחייב לדווח על כך מראש.

אם מדובר בסרט שמציג בקולנוע, אנא תאמו איתנו את הנושא, כדי שלא תכתבו על סרט שביקורת עליו כבר נמצאת בשלבי עריכה. אנחנו מבטיחים לענות לכם ולתת הערות (בין אם כלליות, ובין אם מפורטות) והארות לביקורת. אנא, התאזרו בסבלנות. זה לפעמים לוקח הרבה זמן.

ש: אף פעם לא כתבתי עבורכם ביקורת. מה צריך שיהיה בה?
ת: כאמור, ביקורת צריכה להיות בסביבות 600-800 מילה. אם זו ביקורת ראשונה - או אחת הראשונות - שאתם כותבים ל'עין הדג', השתדלו לכתוב אותה על סרט שמציג כרגע בבתי הקולנוע. אם למרות האמור לעיל אתם מנסים כוחכם בכתיבה על סרט "מה היה" (וידאו או דיוידי) הימנעו מכתיבה על הסרט הכי אהוב עליכם בכל הזמנים, ועוד יותר הימנעו מכתיבה על סרטים שיצאו ישר לוידאו. בד"כ הם גרועים, ואין ממש טעם לתת לאנשים לקרוא ביקורת על סרט שמעולם לא שמעו עליו וממילא לא התכוונו לשכור.

כדי להקל עליכם את הכתיבה, אתם מוזמנים להיעזר בכללים המנחים הבאים:

תוכן הביקורת ומבנה: הדבר הראשון שצריך לזכור הוא כי הביקורת מיועדת בעיקר למי שלא ראה את הסרט, ועל כן צריכה לספק לו מידע מה יש בסרט ואיך הוא.

בפעמים הראשונות רצוי לא לקפוץ מעל הפופיק ולא לנסות לכתוב ביקורת-גימיק מתחכמת, אלא להסתפק במבנה בסיסי ופשוט, ובמיוחד: לשמור על רלוונטיות. סיפורים מה עשיתם בדרך לקולנוע לא יעזרו לקוראים להבין מה היו הציפיות שלכם מהסרט או מה חשבתם עליו.

• ראשית, על הביקורת לכלול תיאור עלילה של הסרט - אסור לספיילר את הסרט (כלומר, להרוס את חווית הצפייה בו באמצעות גילויים של פריטי מידע חשובים או מפתיעים). חשוב להבחין בין עיקר לתפל, ולהתמקד רק בפרטים החיוניים להנעת העלילה. אורכה של פיסקה זו לא יעלה על 250-300 מילה.

תיאור הסרט - ביקורת צריכה להעביר בין השורות את רוח הסרט. אם לא ניתן להבין זאת באופן וודאי משם הסרט, רצוי לציין (בין אם במפורש ובין אם באופן עקיף) באיזה ז'אנר מדובר (קומדיה, סרט רומנטי, דרמה, סרט אקשן, סרט אנימציה וכו'). ספרו מה מאפיין את הסרט. למשל, אם מדובר בקומדיה - האם זה הומור סלפסטיק או הומור שמתבסס על חילופי דיאלוגים שנונים? אם מדובר בסרט אקשן - האם הוא מתרכז בפעלולים שווים, האם הם כיפים, או שמא המסך הירוק זועק מכל פינה? וכמובן - האם הסרט מעניין?

דברו על התסריט - האם הוא מעניין, אמין וכו'? ומה על המשחק - האם יש כימיה בין השחקנים? האם הם טובים? אמינים בתפקיד שלהם? האם הסרט גרם לכם למחשבה נוספת או ששכחתם אותו ברגע שיצאתם מהקולנוע? וכמובן - נמקו את דעתכם, הרחיבו ותנו דוגמאות.
עתה, סכמו את עמדתכם והמליצו: מי קהל היעד של הסרט?

צורת הכתיבה: חשוב להקפיד על משפטים קצרים וברורים. אם יש לכם יותר מדי מיליות שייכות ומשפט בן ארבע שורות - וותרו על זה לטובת שניים או שלושה משפטים קצרים יותר.

כיתבו בשפה קלילה, אך אל תגזימו ואל תגרמו לביקורת שלכם להשמע כמו שיחת טלפון עם חבר. בצורה כזו הטקסט יאבד ממשמעותו עד שלא ניתן יהיה להבין על מה אתם מדברים. ואם יש משהו שאתם לא רוצים לאבד, זה את קהל הקוראים שלכם.

אפרופו קהל קוראים וצופים - אל תדברו בלשון רבים ("הצופים יתרגשו למראה הסצינה", "הצופים יצחקו למראה הבדיחות"). זו הביקורת שלכם והדעה שלכם. אינכם יכולים לקבוע מה כל הצופים באולם חשבו, או מה הקוראים יחשבו.

ש: שלחתי ביקורת. מה עכשיו?
ת:
אוקיי, הביקורת נחתה בתיבת האימייל שלנו. מבחינתכם - אושר גדול. מבחינתנו זו רק תחילת הסיפור. מרגע זה, תהליך העבודה על הביקורת כולל:
1. זמן - 'עין הדג' הוא התחביב שלנו. רוב הזמן, יש לנו עבודות רגילות להשקיע בהן, ולפעמים גם חיים. אי לכך, לא תמיד אנחנו מטפלים בביקורות (או לפעמים אפילו באימיילים) כל כך מהר. בגדול, סדר העדיפויות לטיפול הוא כזה:
א. ביקורות לסרטים פופולריים שמציגים כרגע בבתי הקולנוע
ב. ביקורות לסרטים "קטנים" שמציגים כרגע בבתי הקולנוע
ג. ביקורות לסרטים פופולריים שיצאו ב-DVD
ד. ביקורות לסרטי DVD קטנים ולא מוכרים
אנחנו משתדלים לענות לביקורות תוך יומיים-שלושה (בסרטים פופולריים), אבל לפעמים זה מתעכב הרבה יותר. אם שלחתם ביקורת לסרט DVD, אל תצפו לתגובה מהירה. זה עשוי לארוך מספר שבועות.

2. הערות - מרבית הביקורות שמגיעות אלינו אינן מושלמות: לפעמים חסר בביקורת מידע על הסרט, לפעמים יש ניסוחים שכדאי לשפר, וכו'. לשם כך קיימות הערות. אנו משתמשים בפיצ'ר "עקוב אחר שינויים" של וורד (תפריט "כלים" –> מעקב אחר שינויים וסימון - או הסרת - ה-V מהתיבה). בצורה זו קל לראות איפה הערנו, גם אם זה נעשה באמצע פסקה או משפט.

לאחר שאנו שולחים את ההערות, הכדור עובר לכותב: מי שחושב שהתיקונים ידרשו ממנו השקעה רבה מדי וזה לא שווה את זה, יכול לזנוח את הביקורת ולהתייחס להערות כהערות בונות לפעם הבאה. מצד שני, מי שרוצה מוזמן לתקן את הביקורת בהתאם להערות ולשלוח לנו לסבב נוסף (ואז יקרה אחת משלוש: נחליט לפרסם והביקורת תעבור לעריכה, נשלח הערות נוספות, או שנחליט לוותר על הביקורת).
קריטריונים לכתיבה תוכלו לקרוא כאן.

אם שלחתם ביקורת וטרם קיבלתם הערות - אל תסיקו מזה לגבי איכות הביקורת. הסיבה לעיכוב נמצאת בסעיף 1: זמן. בכל מקרה, אם חלף זמן רב אתם מוזמנים לשלוח לנו אימייל כדי לוודא איפה עומדת הביקורת שלכם.

3. עריכה - מרגע שהחלטנו לפרסם ביקורת, היא עוברת עריכה כל פי שיקולי העורכים. זה אומר שאנו משנים לעיתים ניסוח של משפטים, מקצצים בבשר החי, ולפעמים אף מחליפים מיקום של פסקאות. זה מפחיד בפעם הראשונה, אחר כך מתרגלים.

כותבים חדשים יתבקשו לבחור כינוי (רצוי בעברית) ולספק ביוגרפיה קצרה, בת שניים-שלושה משפטים. סבלנות! לא תמיד זה אומר שהביקורת שלכם תתפרסם תוך חצי יום. בדרך כלל יש לנו לו"ז הכולל ביקורות אחרות, כך שפרסום הביקורת שלכם עשוי להתעכב רק עוד קצת.

ש: אז כמה מרוויחים כותבים?
ת: כרגע לא מרוויחים. עבודתם של כולם נעשית בהתנדבות.