אקס-מן: למבוגרים בלבד?

למה "אקס-מן: ההתחלה" (וגם "מהיר ועצבני" ו"האנה") מוגבל בארץ לצפיה מגיל 14 בלבד?

סצינת סקס לוהטת של מיסטיק עם ביסט. פרופסור X ומגניטו מגלים את רגשותיהם האמיתיים זה כלפי זה ומתאחדים בנשיקה חד-מינית לוהטת. וולברין כורת את ראשו של סייברטות' בעזרת להבי האדמנטיום ושולף את הגולגולת מתוך הראש, הכל בקלוז-אפ ובפירוט גרפי. קווין בייקון נושא נאום בגנות ישראל וקורא להקמת מדינה פלסטינית על פני כל שטחה. אף אחד מהדברים האלה לא קורה ב"אקס-מן: ההתחלה".

אז למה הסרט מדורג "מגיל 14 בלבד"?

בארץ יש גוף שנקרא "המועצה לביקורת סרטים ומחזות", לשעבר הצנזורה. זהו הגוף שמחליט על מגבלות הגיל לסרטים. לפעמים הכללים האלה נאכפים, לפעמים לא, אבל הם קיימים, לפחות ברמה העקרונית. המועצה לביקורת מגיעה לכותרות לעתים נדירות: למשל, כשהיא פסלה להקרנה את "אימפרית החושים" בגלל תוכן פורנוגרפי, או את "ג'נין ג'נין" שנפסל להקרנה בגלל הפוליטיקה שבו ולא בגלל תוכן שלא מתאים לילדים.

אבל כבר שנים שלא קרה שום דבר כזה. הדירוגים של המועצה מתפרסמים בצנעה. לא קל אפילו למצוא אותם (פעם היה להם אתר; היום הלינק אליו שבור). אבל בדרך כלל יש בהם הגיון. תמיד אפשר להתווכח האם לסרט כזה או אחר הגיעה הגבלה חמורה יותר או פחות, אבל מזמן לא נתקלתי בשום סיבה להתעצבן. "האנגובר 2", שכולל עירום גברי מלא והתנהגות מאוד לא הולמת, מוגבל מגיל 16 ומעלה. גם "ברבור שחור", סרט מפחיד וקודר, שכולל עיוותי גוף, וסצינה לסבית. "המשרתת" הקוריאני הוגבל מגיל 18 ומעלה בלבד, אבל זה סרט שכולל סצינות סקס בוטות (אם כי גם זה לא יותר מפרק ממוצע של "משחקי הכס"). "אמון", סרט שעוסק בילדה בת 12 שמפותה על ידי פדופיל ברשת, הוגבל מגיל 16, ומבחינת תוכן הסרט יש בזה הגיון, גם אם די חבל שדווקא הילדים שהיו יכולים ללמוד משהו מהסרט הם אלה שלהם אסור לראות אותו.

אבל אקס-מן? הרפתקת קומיקס צבעונית שפונה, בין השאר, לנוער? ולא רק הוא: נדמה שבחודש האחרון המועצה פתאום הפכה לקפדנית יותר מהרגיל. "מהיר ועצבני 5" ו"האנה" קיבלו גם הם דירוג של "מגיל 14 בלבד". כל הסרטים האלה מדורגים בארה"ב PG-13 – דירוג שאינו מהווה מגבלה אלא רק המלצה. אפילו ילדים בני חמש יכולים לקנות להם כרטיס בלי שאף אחד יניד עפעף. באף אחד מהם אין עירום – לכל היותר, גל גדות בביקיני. אלה סרטי אקשן ויש בהם אלימות, כמובן, אבל בלי דם, ולא במידה חריגה – לא יותר, נאמר, מ"שודדי הקאריביים" שלא קיבל הגבלת גיל. אפילו מסר פוליטי אנטי-ציוני, אנטישמי או אנטי-טטנוס אין בהם.

אני הראשון שאודה שהדירוג האמריקאי לא תמיד הגיוני. ה-MPAA האמריקאי שופט סרטים לפי קריטריונים קשיחים וכמעט בלי להתייחס להקשר שבו הם מופיעים, מה שלפעמים גורם לדירוגים מגוחכים (סרטי אימה שלגמרי לא מיועדים לילדים יכולים לקבל PG-13, כל עוד לא רואים דם; וסרט תמים לחלוטין יכול לקבל R אם אומרים בו חלילה "פאק" פעמיים). במובן מסוים חוסר העקביות של המדרגים הישראליים הוא מבורך. עדיין, יהיה לי קשה להסביר לנער בן 13 ועשרה חודשים שהוא לא יכול להיכנס ל"אקס-מן", כשדברים גרועים הרבה יותר הוא יכול לראות מדי יום בטלויזיה בשעות צפיית שיא (ועל האינטרנט אני אפילו לא מדבר).

דוברות משרד התרבות והספורט, שאליה פניתי בנושא, הבטיחה תשובה אבל עוד לא סיפקה אותה. אני מחכה.