אתגר הקיץ של עין הדג 2025

הקיץ שוב כאן, וגם האתגר שלנו.

זאת הפעם השישית שאנחנו עושים את האתגר הזה, וזה מלחיץ ומרשים בעינינו בו זמנית.

למי שלא יודע או לא זוכר במה מדובר: למטה תוכלו לראות את 6 הקטגוריות שבחרנו לאתגר הנוכחי (פלוס קטגוריה בונוס). כל מי שרוצה להשתתף באתגר או לפחות מתעניין יבחר 7 סרטים שהוא עדיין לא ראה ושעונים על הדרישות של כל שבוע, ויפרסם אותם פה, בקבוצת הפייסבוק שלנו (בפוסט ייעודי, לא ככה סתם) או בלטרבוקסד של האתר כרשימה משל עצמכם (או בכולם, זה לא משנה).

בכל שבוע למשך החופש הגדול אנחנו נפרסם בקבוצת הפייסבוק ופה בתגובות תזכורת על הנושא של השבוע. לאחר מכן, תגובות נבחרות יפורסמו כאן כחלק מלקט נבחר של השבוע.

אם יש עוד שאלות בנושא, נשמח לענות. ועכשיו, בואו ניגש לעניין.


שבוע 1 – 22 ביוני עד 28 ביוני – תסתכלו על התמונה הזאת: סרטים שנבחרו בתמונה קבוצתית
כתמיד, פותחים את האתגר עם שבוע שנוגע לעניינים של עין הדג. הפעם אנחנו מזמינים אתכם לצפות באחד מהסרטים שהוזכרו בשלל התמונות הקבוצתיות מאז שהתחלנו עם העסק הזה אי אז בליל כל הקדושים של 2017, אז שאלנו את עצמו "מה סרט האימה האהוב עלייך". מאז עברו 7 וחצי שנים, ושאלנו שלל שאלות (חלקן בכלל על טלוויזיה), וקיבלנו עליהן שלל תשובות. זה יוצא 372 סרטים מהם ניתן לבחור (חלק הופיעו בכמה תמונות קבוצתיות כך שהמספר המלא של כמות הסרטים שהיו בתמונות קבוצתיות גדול יותר), 11 מהם קצרים, ועכשיו אתם צריכים לצפות באחד מהם ולנסות להשתכנע האם זאת הייתה התשובה הנכונה לשאלה.

שבוע 2 – 29 ביוני עד 5 ביולי – המציאות מתעלה על כל דמיון: סרט שזכה (או היה מועמד) באוסקר לסרט התיעודי
לא בדיוק חגגו בארץ את זכייתו של "אין ארץ אחרת" באוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, אבל הזכייה הזאת הביאה את הז'אנר התיעודי שוב למרכז הבמה, על מעלותיו וחסרונותיו, מה שהוא יודע לעשות – ומה שלא. האתגר השבוע הוא לצפות בסרט שזכה באוסקר בקטגורית הסרט התיעודי, אם כי מכיוון שמדי פעם זוכים שם דברים כמו "מורתי התמנונית", אנחנו גם נחליק למי שיצפה בסרט שהיה רק מועמד. מי שרוצה אפילו יותר להתחכם ולראות סרט שזכה בקטגורית הסרט התיעודי הקצר – יאללה, בסדר.

שבוע 3 -6 ביולי עד 12 ביולי – יחסית לשואה היה מדהים: לצפות בסרט שמי שעבד עליו שנא אותו
אמר מי שאמר שצריך לסבול בשביל אומנות טובה, והוא כנראה היה מלא בשטויות, אבל זה ציטוט טוב לזכור במהלך האתגר של השבוע, והוא לצפות בסרט שאחד מהאנשים הבולטים בו טען שהיה סיוט מאחורי הקלעים. על מנת להקל, הנה רשימה נוחה.

שבוע 4 – 13 ביולי עד 19 ביולי – שלאגר: לצפות באחד מ-50 הסרטים הישראלים הכי נצפים
בספטמבר 2016, mook טרח ועבד וליקט מידע שיצר את מה שאנחנו נצטרך להסתפק בו בארץ כתחליף לבוקס אופיס מוג'ו: רשימת 100 הסרטים הכי נצפים בכל הזמנים. נצפים, ולא רווחיים, כי בניגוד לארה"ב אנחנו סופרים כרטיסים ולא הכנסות שזה… תכלס, הרבה יותר הגיוני.

כמובן, מאז השתנו דברים (היי "לשחרר את שולי"), ואת הרשימה המעודכנת לא ניתן לראות באתר אלא בכלל בויקיפדיה, והאתגר שלכם הוא לצפות באחד מ-50 הסרטים במקומות הראשונים. ואם ראיתם את כולם, אתם יכולים לפזול ל-100 הסרטים הכי נצפים. ואם אתם mook וראיתם את כל ה-100, אז לא יודע, תראו משהו מרשימת 100 הסרטים הכי נצפים בדרום קוריאה.

שבוע 5 – 20 ביולי עד 26 ביולי – פנינים לא מוכרות: אחד מ-100 הסרטים הכי טובים (שאף אחד לא ראה)
יש הרבה רשימות שמנסות לשים זרקור על סרטים לא מספיק מוכרים, אבל הבעיה ברובן זאת תחושת סובייקטיביות. כלומר, מדי פעם מופיע בהם סרט שבבירור מלא אנשים ראו, ולהיפך – מדי פעם סרטים ברשימות האלה הן סטיית אישית של כותב (או כותבי) הרשימה.

את הבעיות האלה הרשימה הזאת – של הסרטים עם הדירוג הכי גבוה שדירגו פחות מ-15 אלף איש, באה לפתור. האם גם לה יש בעיות? בוודאי. יש בה סרט של שין-צ'אן, למען השם, ונטייה מובנת לסרטים ארוכים שלאף אחד פשוט אין כוח לראות. אבל בין לבין מתחבאים כל מיני פנינים ששווה לגלות, וזה אכן האתגר השבוע.

שבוע 6 – 27 ביולי עד 2 באוגוסט – אדגר אלן פו, י'אלל: לצפות בסרט שעונה להגדרת "גותיקה דרומית"
אני אודה, אין לי מושג מה באמת ההגדרה של "גותיקה דרומית", ומתי סתם אנשים מתים בדרום ארה"ב ומתי זה מוות גותי ומכובד. טוענים שזה מושפע מספרות גותית אמריקאית שהתרחשה בדרום ארה"ב, אבל כמו כל הגדרה ז'אנריסטית, אני לא בטוח מה באמת הקו. אני כן יודע שיש אחלה סרטים בז'אנר הזה, אז קחו הזדמנות לצפות באחד מהם בשבוע האחרון של האתגר.

שבוע בונוס – 3 באוגוסט עד 9 באוגוסט – אבל רגע, יש עוד!: לצפות בסרט שממשיך גם כשעולות הכתוביות
היום המונח "סצנת פוסט קרדיטים" כמעט שייכת בטאבו לסרטי גיבורי על, אבל לא מעט סרטים בלא מעט ז'אנרים השתמשו בפורמט הקולנועי כדי לשחק איתו ולהמשיך לתת לצופים משהו גם אחרי שהסיפור "הרשמי" נגמר. בין אם זה טיזר לבאות, סגירת קצוות של בדיחה או דמות משנית, או סתם בדיחה על חשבון הצופים. האתגר השבוע הוא לצפות בסרט עם סצנה כזאת – בין אם היא סצנה, פספוסים, או כל דבר שהוא שמישהו שם אחרי שמתחילים התודות.