ביקורת: עיר הרס

לא "הפשיטה", ועדיין סרט האקשן המצטיין של השנה.

על פניו, הבאזז המקדים של "עיר הרס" נראה כמו אסון בהתהוות. כשבמאי שעשה בתקציבים נמוכים סרטי אקשן מסחררים ("הפשיטה" הראשון והשני) מקבל הזדמנות לעשות סרט בליגת העל, ואז הסרט הזה נדחה פעם, ועוד פעם, ועוד פעם, ומוצא את עצמו בסוף בנטפליקס – יש סיבה לחשוש שאותו במאי, גארת' אוונס, פשוט קפץ קצת גבוה מדי מעל הפופיק הפעם, והנפילה תהיה כואבת.

אז הפתעה – זה לא מה שקרה כאן. ל-"עיר הרס" יש אי-אילו בעיות, והוא לא מסמן איזה שלב חדש ומסעיר בהתפתחות של אוונס כבמאי, אבל מי שמצפה למה שהוא קיבל בסרטי "הפשיטה", יקבל את זה גם בסרט החדש שלו. או ליתר דיוק: הוא יקבל הרבה מאוד מזה. אוואנס משלם לחובבי "הפשיטה" את החוב על העיכובים של הסרט החדש שלו, עם ריבית.

"עיר הרס" מתחיל במרדף של ניידות משטרה אחרי משאית מלאה במכונות כביסה גנובות, שמוביל בתורו לירי קטלני עם השלכות הרסניות, שמוביל למלחמה שמתלקחת בין פוליטיקאי נכלולי (פורסט וויטאקר) למאפיה הסינית בעיר שבה הסרט מתרחש, כשבמאבק הזה נלכד ווקר (טום הארדי) שוטר מושחת אמנם, אבל עם כוונות טובות שבסך הכל רוצה…

לא, חכו רגע. אני קורא את הפסקה הקודמת ומבין שהיא ממש עושה עוול לעלילה של הסרט. הנה תיאור הרבה יותר טוב של אותה עלילה: אנשים יורים אחד על השני במשך כשעה וחצי.

כן, למרות שבתחילת הסרט נדמה שאוונס ניסה לתת קצת עומק לדמויות ולהתרחשויות, מהר מאוד הוא יורד מזה, וטוב שכך – כי אוונס, כמו שהוכיחה סדרת הטלוויזיה שלו "כנופיות לונדון", הוא לא במיטבו כשהוא מנסה לתת מניעים מורכבים לדמויות שלו, ועוד פחות כשהוא צריך לעסוק במלודרמות משפחתיות. יש ב-"עיר הרס" מלודרמה כזו, והיא מספקת לסרט כמה מהדיאלוגים היותר מביכים שלו, כמו גם את אחת ההופעות הכי איומות בקריירה של פורסט וויטאקר. אבל למזלם הגדול של הצופים זה לא העיקר כאן.

אם ראיתם את "הפשיטה" אני מניח שלא תופתעו לגלות שהעיקר כאן הוא האקשן, כשהפוקוס עובר הפעם לקרבות ירי. ותופתעו עוד פחות לגלות שאוונס הוא עדיין חתיכת וירטואוז כשהוא מביים אותם, אבל עדיין תעצרו את הנשימה כשהוא עושה את זה. הוא שולף מהכובע כל תעלול סגנוני אפשרי – הילוך איטי, הילוך מהיר, תקריבים, צילומים פנורמיים, ועוד ועוד ומצליח לנווט בינם במיומנות שיש למעט מאוד במאי ז'אנר בימינו. סצנת המרדף שפותחת את הסרט מבשרת לצופים על הפספוס הגדול של השנה: הם לא זכו לראות את הסרט הזה על מסך גדול. כצפוי, האקשן לא רק מעורר השתאות אלא גם חסר רחמים, כשכמעט כל סצנה היא מרחץ-דמים ברוטלי. כמו ב-"פשיטה", "עיר הרס" הוא סרט שלא נשאר במקום אחד אפילו רגע, ומשאיר אחריו נתיב ארוך זרוע בגופות מדממות. 

ובכל זאת, יש שתי הסתייגויות שראוי להעלות פה. הראשונה – לפני הצפייה, תפעילו את מד השהיית הספק על עוצמה מירבית – אתם תצטרכו את זה. אני לא מדבר רק על העובדה שמשלב די מוקדם חלק גדול מהדמויות (וזה נכון בעיקר לגבי החבר'ה הרעים) מתנהגות כמו שנוח לתסריט שהן יתנהגו ולא כמו שיתנהגו בני אדם שראו איזה סרט או שניים במהלך חייהם ויכולים לנחש מה צפוי בעוד רגע. מדובר גם ובעיקר על כמות התחמושת שכל המעורבים בסרט יורים במהלכו – מדובר, סבורני, בקצת יותר מהתחמושת שנורתה בחילופי האש במהלך העימות האחרון בין צה"ל לחיזבאללה, ורק כדי לעשות את הסיפור מגוחך יותר, נראה שרק זמן קצר לפני סוף הצילומים אוונס פתאום שאל את עצמו "רגע, לא אמורים להיגמר להם הכדורים מתישהו?" ודחף פנימה איזו התייחסות של הרגע האחרון, שהיא מאוד-מאוד מצחיקה שלא במכוון (נראה לי). 

ההסתייגות השנייה נוגעת לסביבה. "הפשיטה" התרחש בסביבה אחת, סגורה ומתוחמת, שבאופן כזה או אחר תפקדה כמו דמות בסרט, עם אופי ייחודי משלה. ב-"עיר הרס", אוואנס עובד לא עם מבנה אחד אלא עם עיר שלמה, ונראה שדווקא עם הקנבס הגדול יותר הזה הוא קצת הולך לאיבוד. כל זירת-התרחשויות בהחלט מנוצלת היטב לסצנת האקשן התורנית, אבל הסרט קצת מתקשה לחבר את הזירות לאיזו ישות אחת עם תחושה של מקום חי ונושם. ריאליזם עירוני מחוספס קצת פחות עובד עם אקשן אופראי גדול מהחיים כמו זה שאוונס מביים.

ועדיין, אוונס מביים את האקשן הזה כמו שמעט מאוד במאים מסוגלים לעשות בימינו. עד שיוכח אחרת, "עיר הרס" הוא חוויית האקשן המצטיינת של השנה.