במקור: The Matrix Reloaded
תסריט ובימוי: לארי ואנדי
וושאוסקי
שחקנים: קיאנו ריבס, קארי-אן
מוס, לורנס פישברן, הוגו
וויבינג, הארולד פריניו,
הלמוט בקייטיס, ג'אדה פינקט-
סמית, גלוריה פוסטר והספה
האדומה
ביקורת על 'מטריקס Reloaded' מציבה את השפה העברית בפני פשיטת רגל. פשוט אין לי את המילים המתאימות כדי לתאר את סצינות האקשן בסרט. לא בעברית, כלומר. באנגלית יש Awesome, קיק-אס, בלאדי אמייזינג, וכמובן שלהכל אפשר להוסיף "פאקין". מילה חזקה, "פאקין". הייתי יכול להגיד שסצינות האקשן במטריקס רילודד הם פאקין מדהימות, אבל זה לא יפה כי יש פה ילדים, וזה גם לא בעברית. בעברית, כל מה שיש לי זה כמה מילים בבניין הפעיל הווה. מגניב, מרטיט, מפעים, משפיך, מדליק. מילים, האמת, די עלובות. להצמיד כל אחת מהן לסצינות הענק האלו יהיה עלבון לסרט. ומכיוון שאני מסרב בכל תוקף להשתמש בביטוי "חבל על הזמן", יש לי רק מילה אחת להגיד על האקשן ב'מטריקס Reloaded': משפליכץ. כן, אני יודע שזה חלש, אבל אליעזר בן יהודה אני לא, וזה כל מה שהצלחתי לבדות ממוחי הקודח.
בין סצינות האקשן ישנו גם סרט, והסרט לא מושלם. ל'Reloaded' יש חיסרון אחד בולט: הוא לא 'מטריקס'. איך שלא תסתכלו על זה, זה לא אותו סרט. 'מטריקס' היה פיצוץ למח, תופעה תרבותית והסרט הכי מגניב בהסטוריה. 'Reloaded' הוא בסך הכל סרט המשך. סרט המשך מושקע להפליא, שעושה כמיטב יכולתו כדי להדהים ולהתעלות – אבל עדיין, רק סרט המשך. כל מה שהבטיחו לנו היה נכון: כן, יש בסרט פעלולים מגפיזים שכמותם עוד לא ראינו. הרבה מהם. משאיות שלמות מלאות בהם. כן, יש בו גם עלילה שמרחיבה את עולם 'המטריקס' וגם עונה על כמה שאלות שנשארו פתוחות בסרט הראשון. וכן, יש בו גם פילוסופיה בגרוש או שניים. אבל זה לא 'המטריקס', ולא יכול להיות, כי 'המטריקס' יש רק אחד.
כבר בתחילת הסרט אנחנו מגיעים לציון, העיר האחרונה של בני האדם, ששוכנת עמוק באדמה, אי שם סמוך למרכז כדור הארץ, ומשכנת 250,000 אנשים חופשיים וחובבי טראנס. אבל כל זה עומד להשתנות: המכונות, כפי הנראה, גילו במחסן של ספרית וידאו בת 200 שנה עותק של 'שעת האפס', אמרו לעצמן: וואלה, איך לא חשבנו על זה? והתחילו לחפור, ישר למטה. מורפאוס מאמין שהדרך היחידה של אנשי ציון לשרוד היא לתקוף חזרה, ולהכות את המכונות במקום שיכאב: בליבת המטריקס, מרכז המערכת. הוא גם מאמין שניאו, החנון המעופף, הוא היחיד שיוכל לעשות זאת. בכלל, מורפאוס ממש חזק בקטע של להאמין בדברים, וכדרכם של מאמינים מושבעים, ברגע שהוא מתחיל לדבר על אמונותיו, כל משפט שלו הופך לנאום ארוך, איטי ומייגע.
(הערת אגב: אלו מכם שלא הבינו מילה מהפסקה הקודמת, כנראה שלא ראו את 'המטריקס' הראשון, וגם את הסרט הזה לא יבינו. עברו הימים שבהם בתחילת כל סרט המשך היו כמה דקות של הצגה מחדש של הדמויות, לטובת אלה שכרגע הצטרפו אלינו. לא ראיתם את הסרט הראשון? זבש"כם. בפעם הבאה תשלימו את החומר).
מורפאוס מאמין – והוא צודק – שמי שיוכל להדריך את ניאו בדרכו להחזיר מלחמה נגד המכונות היא האורקל, זאת מהסרט הראשון, עם העוגיות. והוא צודק. אבל אילו האורקל היתה מדברת ברור, היא לא היתה אורקל. במקום להגיד לניאו והחבריה בדיוק מה לעשות, היא נותנת להם את הכתובת של מישהו שמכיר מישהו שיודע. כתוצאה מכך שלישית ניאו מעבירים חצי סרט במפגשים עם מגוון של דמויות תמוהות עם שמות מגניבים: המרובינג'יאן, עושה המפתחות, פרספוני והתאומים. כולם – לא כל כך ברור מה הם עושים שם, אלא אם כן ההופעה שלהם כאן היא הכנה לתפקיד משמעותי יותר בסרט השלישי. חבל לי במיוחד על התאומים, אלה עם הראסטות הלבנות שיכולים להפוך לרוחות רפאים שקופות ואכזריות – זוג משזיב להחריד, שבכל סרט אחר היו מקבלים את תפקיד הבאד-גייז האולטימטיביים, וכאן מופיעים לרגע וכבר נעלמים. גם הפצצה האיטלקיה מוניקה בלוצ'י ('מלנה') משתתפת ומתבזבזת בסרט. שלא כמנהגה, היא אפילו לא מתפשטת, שזה כשלעצמו עניין תמוה ומדאיג.
סיפור האהבה בין ניאו לטריניטי ממשיך גם הוא: הוא מביט אל תוך משקפי השמש שלה, היא שולחת מבט מזמין אל תוך משקפי השמש שלו, וכולנו יודעים שהם מה-זה חמים אחד על השניה. הפנים שלהם לא מסגירות הרבה, אבל אף אחד בעולם המטריקס לא מצטיין במגוון רחב של הבעות פנים.
ובין לבין, יש את סצינות האקשן, שהן, עם כל הכבוד, הסיבה שלשמה התכנסנו – סצינות שנעשו כל אחת בתקציב של סרט הוליוודי ממוצע, וזכו גם כל אחת, מפאת הכבוד, לכינוי משל עצמה: The Burly Brawl, מרדף המכוניות, מפלי טריניטי. אין טעם לנסות לתאר אותן – קטעים נבחרים ממילא ראיתם בטריילרים – אבל כל אחת מהן שוברת שיאים בדרכה. זה מה שקורה כשנותנים לצוות שממש אוהב סרטי אקשן תקציב בלתי מוגבל לעשות מה שבא להם. עם כל הכבוד לניאו וטריניטי, הכוכבים של הסרט, גם הפעם, הם איש הפעלולים ג'ון גייטה, כוריאוגרף הקרבות יואן וו-פינג והאחים וושאבסקי. הללויה.
כל זה לא אומר שאין לסרט עלילה. בהחלט יש בו. אבל כשכל סצינת אקשן מדהימה, משליקה ומשפליצה לוקחת רבע שעה, זה לא משאיר הרבה זמן לעניינים שוליים כאלה. בסופו של דבר, חצי השעה האחרונה של הסרט דוחסת לתוכה עלילה של סרט וחצי, כולל כמה טוויסטים מצניקי-חושים, וזה עובר כל כך מהר שאי אפשר להספיק לעכל כלום. רק האקשן נשאר בהילוך איטי. אחרי הכנות קפדניות, ניאו פורץ לתוך – רגע, ואז – וואו. אוקיי. יש את הדלת הזאת – שניה, אז אתם אומרים ש – מה? אדריכל? האורקל?! וואו. מה זאת אומרת – לא! ואז הם יוצאים, ו- אה. אוקיי. וואו. המשך יבוא. ואז יש הרבה קרדיטים, ואז את הטיזר של 'מטריקס Revolutions', החל מנובמבר על מסכינו.
אני מניח שאי אפשר באמת לשפוט את הסיפור של 'Reloaded' עד שנראה את סופו, דבר שיקרה, כאמור, רק בנובמבר. מה שברור הוא שלסרט הזה פשוט אין את ה"הילה" של הסרט הראשון, ההרגשה שהפכה כמעט כל משפט בו לקלאסיקה מיידית וכל סצינה למושא לחקיינות. אני יכול לחשוב על מעט מאוד משפטים מתוך 'Reloaded' שייכנסו לפנתאון ויצוטטו שוב ושוב. 'מטריקס' היה מאורע. 'Reloaded' הוא בסך הכל סרט המשך – ענק, עצום ושווה, שלא להזכיר מגריק ומשמיט, אבל רק סרט. אבל אם יש לכם עניין כלשהו בפעלולים, באקשן או בקולנוע בכלל, אלה השעתיים (ועשרים) הכי טובות שתוכלו לבלות בזמן הקרוב.
"בוודאי לא תבין את כל מה שאני אגיד", אומר מישהו חשוב לניאו לקראת סוף הסרט, ואכן, לא הבנתי. נו טוב, זה לא כאילו זאת הפעם האחרונה שאני אראה את הסרט הזה.
- האתר הרשמי
- מטריקס
- מה יהיה עם המשכי המטריקס?
- אנימטריקס
- Enter the Matrix – המשחק
- העיר האחרונה – אתר מעריצים
- קיאנו ריבס
- מוניקה בלוצ'י
- בחירה
- עושה המפתחות
- דז'ה וו
- רקע מטריקס לשולחן העבודה
שוב מפלי טרינטי?!?
אומרים טרינטי נופלת!
רד פיש, התאכזבתי ממך (;.
חוץ מזה, ביקורת מופלאה, אין מילים בפי, ממש משפליכץ.
אהרו"כ?
לא ולא.
זה "מפלי טריניטי". ככה זה וככה זה יישאר. כמו שלשחקן ההוא קוראים מניח רעפים נוצרי. וזאת בכלל אשמתך.
אשמתי?
אגרור במו ידי את העורכים לדיבוב לעיברית שדובבו את ערוץ E לבית משפט השלום!
אך נפול ינפול המפל…
רגע רגע.
מה עם שליחות קטלנית 2? לא עלה על קודמו?…
אהרו''כ למטריקס
אלא אם כן הקדימו אותי, מה שבוודאי קרה ואז אני לא הרו"כ.
ביקורת טובה! מסכים עם הרוב בביקורת.
לדעתי הסרט הוא באמת משפליכץ מבחינת האקשן, והעלילה… דווקא יש. ידידה שלי טענה שהיא לא שם (There is no plot), אבל אני דווקא חושב שיש. אמנם לא חדשנית ומבריקה כמו המטריקס הראשון, אבל קיימת ועוד איך.
מאוד נהניתי מהצפייה, אבל היו כמה חסרונות:
מה לעזאזל עושה סצינה של 10 דקות (בערך) של אנשים שרוקדים טרנס/עושים סקס בסרט הזה??? והנאום המרטיט של מורפיוס: "בואו נרעיד את ליבת כדוה"א!" מה?! DJ Morpheus at your service.
חוץ מזה, יש גם יותר מדי זיוני שכל פילוסופיים. יותר מדי. כל דמות שולית מתחילה להרצות על משמעות המילה למה והבחירה החופשית. "אתה חושב שאתה יודע למה. אבל אתה לא. אולי אתה יודע כמה ומה אבל לא איך ובטוח לא למה." די!!!
לסיכום, אהבתי, סרט מובהק של קולנוע בלבד, עם סצינות אקשן שלא מהעולם הזה (ביטוי לא רע, אה רד?) והיה טאץ' נחמד בהפסקה אחרי ה"Burly Braw" כשהקולנוע שם קוד מטריקס רץ ופתאום היה כתוב "הפסקה".
רוצו (טוב, תלכו בקצב די מהיר) לקולנוע!
אהרו''כ למטריקס
הפריע לי שחיבורי הפלסטיק הופיעו על האנשים. הרי הראו בסרט הראשון שהורידו את החיבורים האלה מניאו.. קשה לי לסלוח על דברים כאלה. אבל סה"כ, חוץ מהנאומים הקלישאתים של מורפיאוס ועוד כל מיני דברים שהתארכו יותר מדי, די נהניתי.
לא אהרו''כ למטריקס
מה פתאום!
לא הורידו לו שום דבר בסרט הראשון.
ניתקו לו את הכבלים והשקעים במקומם נותרו כמו לכל ילדי המטריקס. מה, בגלל שהוא האחד הוא יקבל יחס מיוחד? חס וחלילה.
*אהמ*....
איזה הורידו, אם היו מורידים החננה לא היה יכול להכנס למטריקס יותר…
*אהמ*....
בשביל להכנס למטריקס הוא צריך רק את החיבור הזה בצוואר. הוא לא צריך את הפלסטיקים האלה בחזה ובגב.
הא....
חשבתי שהפלסטיקים שהוא מדבר עליהם הם החיבור בצוואר…
אכן סצינה משעממת
אנחנו העברנו דחקות כל הסרט (זה עזר מאד לצלוח אותו).
וכך זכתה הסצינה בה מורפיאוס נואם לקהל והקהל מריע באקסטזה לכינוי "מורפיום להמונים", ואילו הרייב (המשעמם למדי והארוך הרבה יותר מדי, ללא ספק) לכינוי "Rave against the machine" (לא מצחיק? טוב, מה לעשות, אותנו זה הצחיק בטירוף).
סצינות ההשתגללות בין טריניטי לניאו זכו לכינוי Fuck the system (הקרדיט על זה לאסף רזון) ואגב, רד, לא ברור לי למה לכתוב שאנו יודעים כי הזוג הנ"ל חמים אחד על השני עפ"י המבטים, כשכבר בתחילת הסרט, הדבר האחרון שהם מסתפקים בו זה מבטים…
הנחמד בסרט היה שרובו היה מתובל במשחקי מילים וכפל-משמעות השאובים מעולם התכנות. גם עליהם נהננו להסתלבט. כל פעם שדובר על "מפתח", למשל, צווחנו בחדווה "דון!" והיו עוד דברים (ששכחתי).
לגבי עלילה – יש, אבל כפי שאמרו לפני, לא כזו שוס, וגם נגמרת באמצע, כך שעוד מוקדם מכדי לשפוט אותה. אין ספק שהיא לא מתקרבת לזו של הסרט הקודם, אבל הבולשיט הפילוסופי מכה ביתר שאת – אף אחד כבר לא יכול לדבר ברור בסרט הזה… הם משחקים במשחק "שאלות בלבד", או שהם סתם נהנים ליגע אותנו בדיאלוגים מתוחכמים כביכול?
האשקן עצמו היה טוב, אבל משזיב? מלפיץ? מקפיץ? משליק? ווואלה, לא יודעת. היו כ"כ הרבה פעלולים שחוזרים על עצמם, ממחזרים את עצמם לדעת (וגם את הסרט הקודם) ועוד בהילוך איטי, שלטעמי האישי זה פשוט נהיה מייגע. שוב מורפיאוס קופץ אל-על באותה תנוחה עוברית מוכרת, טריניטי גם היא בקפיצה שפרסמה אותה, וקרבות ניאו-סוכנים נהיו כה ארוכים, שאני כבר נהייתי מותשת יותר ממנו… שיהיה ברור – סצינות האקשן באמת היו יפות, אבל כשזה נמשך דקות ארוכות ומתחילים לקלוט את הפואנטה (ניאו מה-זה תותח בקונג-פו!) והסוף לא נראה באופק, זה פשוט נהיה משעמם.
לסיכום: חביב, אך לא מלהיב, ובוודאי שלא מלשיב, משליב או מזניב (לא המזניב של צ'סטר, המזניב של המדריך). אם לא היה לי את אסף לידי להריץ איתו דחקות, לא בטוח שהייתי נהנית עד כדי כך.
עוד משהו
התכוונתי להגיד "Burly Brawl" (ברחה לי הL, מה לעשות) והנה כבר טריילר למטריקס 3 (לא מה שהוצג בקולנוע, יותר טוב לדעתי):
http://www.movie-list.net/mlst2k2/matrix-revolutions.mpg
(ללחוץ כפתור ימני ו"שמירה בשם")
האיכות לא מי יודע מה, אבל אפשר לראות.
הטריילר הזה כמובן
לא נמצא ברשת באופן רשמי, הוא הורד כנראה מתוך 'Reloaded' עצמו, מה שגורם לי לחשוב שיש כמה גירסאות של הסרט, שלכל אחת מהן מוצמד טריילר שונה.
פיש,
פעלולי המילים בכתבה שלך השפליכצו אותי, ועכשיו אני שפוכץ לגמרי.
האם תוכל להרחיב באשר לדקויות המשמעות והמקורות האטימולוגיים של: מגפיזים, ראסטות, משליק, משפליץ, מצניק-חושים,
בתודה מראש
ראסטות
אחלה ביקורת
קראתי, צחקתי והשתחלקתי ממנה ואני רוצה להעלות נקודה מסויימת.
אני חושב שאחת הסיבות שהרילודד נראה לאנשים מסויימים פחות טוב מקודמו, היא שלפני המטריקס לא היה שום סרט שהשתווה לו מבחינת האפקטים, בעוד שלרילודד כבר יש את המטריקס שישוו אליו. מבחינה אבסולוטית, הרי שהאפקטים של הרילודד עולים על אלה של המטריקס, משפרים אותם. והרי עיקר גדולתו של המטריקס היה בפעלולים שלו.
גם הסיפור של המטריקס היה הדבר הפחות מרכזי בו, כך שאי אפשר להגיד שהסיפור של הרילודד "מאכזב" כי הוא לא משתווה לזה של המטריקס.
חשוב גם לזכור שבניגוד למטריקס שהיה לו סיפור עלילתי מסוים שהתחיל והסתיים (אם כי השאיר פתח להמשך), הרי שהרילודד מלכתחילה נמצא כאן כחלק א', עם סיום קליף-האנגרי, כך שעדיין אין אפשרות לשפוט את הסיפור בפני עצמו.
ביקורת מצויינת
רק הלילה ראיתי את הסרט ועוד יקח לי זמן לעכל ולהחליט אם אהבתי או לא, אבל את הביקורת אהבתי מייד.
הבעיה העיקרית שלי עם הסרט היא שב'מטריקס' הכל היה חדש ומפתיע. לעומת זאת 'מטריקס Reloaded' נותן ברובו הרגשה של been there, done that. רק סוף הסרט גרם לי לחוות מעט מתחושת החדשנות וההפתעה של הסרט הראשון (משהו בסגנון של I didn't expect that) וכרגע אני בכלל לא סגור מה הולך לקרות בסרט הבא. בקיצור סוף הסרט גורם לי לחשוב שאולי בכל זאת יש לו פוטנציאל ולא הכל אבוד.
לגבי סצינות האקשן, הן אכן משובחות ומרהיבות, אבל מה לעשות וכבר ראינו כל כך הרבה קרבות מטריקסיים בארבע השנים שעברו, וממילא כל הקרבות היו באותו סגנון HKAT, שאחרי כמה זמן הן פשוט הפכו למשעממות.
דרך אגב, ואולי , אבל כמה קטעים בסוף הסרט די הזכירו לי חלקים מהסוף של 'שובו של הג'די'. עוד מישהו חשב כך?
ולסיכום, יש דברים שאף פעם לא משתנים, ויש דברים שמשתנים.
שם איתך, איש, מילה במילה.
הצלחתי להגיע לסרט עם ציפיות נמוכות… ולהתאכזב.
נראה לי, באיזה מקום, כאילו חשבו לעצמם העושים במלאכה "המטריקה היה תופעה. למטריקס יש מעריצים. בכל מקרה יבואו לראות את הסרט שלנו. כל מה שצריך לעשות הוא להכניס אקשן יותר חדיש מהראשון, תירוצים לאקשן היותר חדיש מהראשון ופילוסופיה בגרוש יותר חדישה מהראשון. אז נהיה המטריקס, אבל יותר חדיש מהראשון. אה, וכדאי גם קצת סקס. סקס מוכר."
לא יודעת. הרגשתי שדחפו לי הכל לגרון: יעני-פילוסופיה ויעני-עלילה. לולא סצינות האקשן החדישות-יותר-מהראשון הייתי יוצאת בתחושה של פספוס אדיר… אבל אפילו כאן הרגשתי קצת כאילו דחפו לי את הכוריאוגרפיה לפרצוף. היא היתה בולטת: "תראו! אני כוריאוגרפיה! אני מגניבה נורא! איי קיק אס!".
שלום כוריאוגרפיה, אני נעמי. נעים להכיר. נתראה בסרט הבא?
כיין
בסופו של דבר
האחים וושיאובסקי (נכון לא רושמים את זה ככה?) ב"מאטריקס רילוואדד" לקחו את הרעיונות של עצמם מהסרט הראשון, ופיתחו אותם. מה זה פיתחו… בעיקר בסצינות האקשן, המאטריקס נראה לי כמו סרט משנות ה-80 המאוחרות יחסית ל-reloaded (והדבר הזה ייזקף לטובת reloaded, חלילה לא לרעת Matrix).
הקסם של הסרט הראשון- היה המקוריות הרעיונית שלו. וגם אקשן לא רע. הסרט השני כבר לא מקורי, הוא מוטציה של הראשון. אבל הוא מתעלה על הראשון בכל מה שקשור לאקשן, פילוסופיה ונשיקות בין קארי אן מוס לקיאנו ריבס.
הטמבל עם המזוודות
הטמבל הוא הילד, כלומר The Kid. ככה קוראים לו. הסיפור שלו (ניאו הציל אותו? או שהוא הציל את עצמו?) מפורט באחד מסרטי ה'אנימטריקס' שלא שוחררו לרשת (לא באופן חוקי, כלומר). טרם ראיתי.
באותה צורה, בתחילת הסרט ניובי מדברת על "השידור האחרון של האוזיריס", וכמובן, מי שראה את האנימטריקס 'הטיסה האחרונה של האוזיריס' יודע בדיוק על מה מדובר. וחוץ מזה, אומרים שהסרט גם קשור ומפותל סביב משחק המחשב (כלומר, המשחק מכיל עוד רובד של העלילה שלא מופיע בסרט). בקיצור, קצת הגזימו בקטע הזה. אולי זאת הסיבה שחלק מהסיפור לגמרי לא ברור.
אבל אז..
מה תהיה הבעיה שלהם להשמיד את המורדים עוד בתוך המטריקס המקורית? ואגב, אם כל-כך קל למטריקס לזהות את ניאו וטריניטי ולהמיר אנשים סביבם לסוכנים, למה לא המירו את ניאו לסוכן עוד בתחילת הסרט הראשון, במפגש עם טריניטי ומורפיאוס בתוך המטריקס?
שאלת השאלות היא
למה לעזאזל המכונות לא נשארות בכדור הארץ במקום הםםם…לעבור לחלל למאדים לכל מקום הם יכולים להתקיים בחלל והיזון מהשמש כמו שעשוש בכדור הארץ הם אפילו יכולים להעביר את אותם בטריות סולריות מהחוץ לארץ, למה לא לצאת למרחביים האינסופיים של החלל ולהשאר בכדור השחור ארץ
אם תורשה לי הצעה...
יש להתרחק משאלות מסוג זה כמו מאש.
בבסיס המטריקס ניצב הרעיון שהמכונות מקיימות בני אדם על מנת שאלו ייצרו אנרגיה אותה תצרוכנה המכונות. הבעיה היא שלא יתכן שהאנשים ייצרו יותר אנרגיה ממה שהם מקבלים מהמכונות (כאן כל קורא מתבקש להוסיף את רשימת החוקים המעניינים אותו, לדוגמא: חוק שימור האנרגיה; חוק שימור החומר; אנטרופיה; חוק שעות עבודה; חוק חינוך חינם וחוק הקרנת בטלביזיה). כלומר הבסיס לכל הסרטים ניצב על כרעי תרנגולת (ולאחר ניצול האנרגיה שבכרעיים, הוא ניצב על עצמות תרנגולת מכורסמות).
לבעיה זו שני פתרונות:
1. אנו מוכנים לקבל את ההנחה שהאנושות לא מבינה כלום במדעים (ואין פה ניסיון לפתוח בתנועה לחזרה בתשובה) והמכונות הצליחו לבנות פרפטום מובילה. במקרה כזה: איך אנושות שלא מבינה במדעים הצליחה ליצור את המכונות והבינה המלאכותית?
2. לעזאזל עם ההיגיון! ראיתם את האפקטים?
אני בחרתי בפתרון השני, שמוביל אוטומטית למשפט בתחילת תשובתי.
המממ
מעבר לאמינות של של למה לא לעבור לחלל, ברור לך שאפשר להגיד על זה על כל תחנת כוח. המכונות (לפחות מהסרט הראשון) לא נתנו יותר אנרגיה משקיבלו אלא השקיעו חומרי גלם כמו מזון וכדומה עבור קבלת אנרגיה, כמו כל מפעל טוב….
אם תורשה לי הצעה...
טעות בידך.
זו אינה שאלה של ייצור אנרגיה ואין כאן כל הפרה של חוק שימור האנרגיה.
דווקא בסיס הרעיון הגיוני בהחלט ואינו מפר שום חוקי יסוד בפיזיקה – בודאי שלא יתכן שבני האדם ייצרו יותר אנרגיה ממה שהם מקבלים אך זו אינה הנקודה.
הבעיה אינה יצור של אנרגיה כי אם המרה של אנרגיה – לדוגמא:תחנת כוח ממירה אנרגיה טרמית (חום משריפה של פחם או נפט) לאנרגיה מכנית (סיבוב טורבינת חשמל) לאנרגיה חשמלית.
גוף האדם גם הוא ממיר אנרגיה בצורה מצויינת, התהליכים הביולוגיים בגוף ממירים מזון ושתיה לאנרגיה מכנית וחשמלית.
בסרט המכונות למדו לנצל את תהליך המרת האנרגיה המתרחש בגוף האדם לצרכיהן, אפשר בהחלט לנתפק את הנושא (לדוגמא – מדוע המכונות לא יכולות להשתמש בכורים גרעיניים אשר ממירים אנרגיה בצורה מצויינת וכיו'ב) אבל אין כאן כל סתירה לחוקי הפיזיקה.
יש ויש...
גוף האדם מקבל את האנרגיה שלו ממזון (בוא נאמר, מצמחים) שמקבלים בטורם את האנרגיה שלהם מהשמש….
מרגע שהשמש נעלמה, מקור האנרגיה הראשוני נעלם. כאשר יש לך מערכת סגורה, אתה תגיע למוות תרמודינמי מאוד מהר (=מצב בוא אתה לא יכול להמיר יותר אנרגיה).
יש ויש...
קום כל – תשובה יפה.
בהחלט נכון, אם פגעת בתחילת שרשרת המזון אזי כל השרשרת עלולה להתפרק.
אני יכול להכנס להשערות לגבי פתרונות אפשריים, אבל ברור שאף אחד מהם לא ניתן בסרט, בכל זאת הנה כמה רעיונות –
1. אור השמש אינו דרוש לקיום כל בעלי החיים, למשל, במעמקי האוקיינוס (בעומקים בהם אור השמש אינו חודר) עדיין נמצאו מאות סוגי בע"ח אשר ניזונים מזרמים געשיים, כך שניתן לפתח מקורות תזונה אשר אינם קשורים בשמש.
2.על פי מה שנראה בסרט הראשון, אור השמש רק עומעם בכדי שלא לאפשר למכונות לנצל אותו (ניאו, מורפיאוס והעיר ההרוסה נראים בבירור, השמים מכוסים בעננים אבל חלק מאור השמש בכל זאת מצליח לחדור), ישנם סוגי צמחים אשר דורשים מעט מאד אור בכדי לגדול, יתכן שהמכונות השתמשו בהם כמזון לבני האדם.
אבל אלא כמובן, רק השערות.
אבל אם עדיין יש שמש
הם היו יכולים להשתמש בתאים סולריים לא?
אבל אם עדיין יש שמש
לאו דווקא.
הכמות של האנרגיה אשר ניתן להפיק מהשמש נמוכה מאד מלכתחילה, צמחים משתמשים בכל שטח הפנים שלהם לצורך הפקת אנרגיה ובכל זאת כמות האנרגיה שהם מפיקים נמוכה מאד – מספיק בכדי לאפשר לצמח לגדול, זאת הסיבה שיצורים הדורשים יותר אנרגיה (בע"ח) פיתחו שיטות אחרות להפקת אנרגיה (מזון + חמצן…).
זאת, אגב, הסיבה אשר בעטיה אין אנו משתמשים בתאים סולריים להפקת חשמל.
מספיק רק "לעמעם" קצת את השמש בכדי להפוך את כל רעיון הפקת האנרגיה מהשמש לבלתי אפשרי.
לא נכון
לפחות תברר את מה שאתה קובע בנחרצות כזו…
צמחים ובע"ח מפיקים אנרגיה בדיוק באותה דרך- חמצון חומרים אורגניים כשמקבל האלק' הסופי הוא חמצן. בניגוד לחד-תאיים שונים שיכולים לחמצן חומרים אנאורגנים או להשתמש במקבל אלק' אחר. בגלל זה גם הצמחים וגם בע"ח התפתחו להיות רב-תאיים בהצלחה.
ועניין השמש מטופש והיה כזה עוד מהסרט הראשון, בני האדם תלויים בשמש הרבה יותר מאשר כל מכונה תוכל אי פעם להיות.
לא נכון
יתכן שלא הבנתי את דבריך אבל…היכן הסתירה למה שכתבתי מקודם?
לא נכון
אתה כתבת: "…זאת הסיבה שיצורים הדורשים יותר אנרגיה (בע"ח) פיתחו שיטות אחרות להפקת אנרגיה (מזון+חמצן)."
אני הסברתי שהם לא פתחו שיטות אחרות, הם מפיקים אנרגיה בדיוק אותו הדבר. ההבדל הוא במקור המזון – הצמחים מייצרים אותו בעצמם בעוד בע"ח מקבלים אותו ממקור חיצוני.
נו שווין, את צודקת.
את כמובן צודקת (קצת מנתפקת אבל צודקת) – חזרתי לספרים ובדקתי, התהליך הכימי בו משוחררת האנרגיה זהה בצמחים ובבני אדם.
כוונתי הייתה שהשימוש בשמש כמקור אנרגיה ישיר מוגבל לאורגניזמים אשר דורשים מעט אנרגיה, זו הסיבה שאנו לא עוסקים בפוטוסינטזה.
מוסכם?
תחי הניטפקריות!
:)
טוב, צודק, ניטפקתי.
לא בטוחה בקשר לניסוח שלך, אבל נראה לי שברמת העקרון יש הסכמה.
טוב אין ממש מה להיכנס לזה
עדיף לא לשאול יותר מידי שאלות…כי הם יכלו להשתמש בכורים אטומים או בכלל אם מתעקשים על שדות של יצורים חיים אז לגדל שדות של פרות במקום של בני אדם? הן לא ימרדו כל עוד יש להן דשא.
נראה לי שכל זה
נכנס תחת הכותרת "סיספונד".
כי באמת, אם אין מספיק אור שמש בכדור הארץ, למה לא לבנות תחנות כוח סולאריות בחלל (או מושבות שלמות בחלל)?
הסבר אפשרי (שכבר ניתן פה איפה שהוא) הוא שהמכונות משתמשות באדם לא רק לצורך אנרגיה, אלא גם לצורך כוח חישוב.
עוד אפשרות היא שאולי האנשים משמשים כניסוי סוציולוגי/חינוך מחדש גדול מימדים בכדי לראות איך האדם והמכונה יוכלו לחיות יחד בהרמוניה (היו לזה רמזים בשני פרקי הרנסאנס באנימטריקס).
שאלת השאלות היא
אם כבר אפשר לשאול למה המכונות לא ניצלו את הזמן שמטריקס קיים כדי להקים כמה כורים גרעיניים פה ושם. הרי לא ממש אכפת להם אם תיהיה איזו תקלה או משהו, קרינה לא אמורה להזיז להם וכך הם יקבלו את האנרגיה שלהם ויוכלו להעיף את בני האדם לכל הרוחות. כל זה גרום לחשוד שהמטריקס זה מין משחק סימס מעוות של המכונות :\ .
שאלת השאלות היא
עכשיו הבנתי למה אני סולדת כל כך מסימס תודה רבה על ההארה והערה הזאת!
מטריקס מזכיר את סימס?
טמגוצ'י היה שם קודם.
נו.. כי
אם הם לא ינסו לעצור אותו, ייתכן שהוא יחשוד בכך שמשהו לא בסדר ושהוא נכנס למלכודת (או כל תשובה טיפשית אחרת באותו הסגנון).
לא נראה לי שאנחנו רוצים להיכנס לדיון "עמוק" כל כך..
אויש..
עכשיו כל התיאוריה הנפלאה שהחתול בנה קורסת ומתבססת על ניטפוקים סולידיים פה ושם..
*מרגיש טיפש* *מתחבא בפינה*
לא, לא, לא,לא לא!
בסרט השני אלו לא סוכנים של המטריקס, זה אייג'נט סימת', סוכן פיראטי בע"מ שפרץ למטריקס.
העובדה שהוא היה צריך לפרוץ אולי גם מסבירה את השינאה שלו לבחור הקטן עם המפתחות (איך שהוא כל הזמן שקט ונזרק ממקום למקום ונמוך כזה…)
כבר נאמר כאן מקודם
ציון לא הושמדה.
כח הגנה (אולי כח *ה*הגנה) נקלע לקרב עם המכונות והושמד, אבל ציון עדיין עומדת על תילה.
תודה על ההסבר.
טעות שלי. כנראה שגם אני לא הבנתי הרבה כמו שחשבתי. :)
למעשה...
בהההה.
אתה רוצה לומר לי שבמכונות הגיעו לרמת ה-AI הנדרשת עבור האוראקל, אייג'נט סמית, הארכיטקט, מרוביג'י וכו' ועדיין אינם יודעים Fuzzy Logic מהו? בההה.
אגב,במציאות ניורונים במוח שלך ושלי עובדים באופן בינארי להפליא וניתנים לחיזוי. פשוט יש הרבה (מאוד !) מהם.
אם תרצה את זה במונחי מחשבים, קח 10 בגובה 20 מעבדים שעובדים במקביל, ותן להם לתקשר אחד עם השני (או אולי אני טועה וצריך פחות מעבדים, אך ישנם 10 בגובה עשרים אפיקי תקשורת אפשריים..כך או כך יקח לחברה באינטל עוד כמה עשורים להגיע לשם..)
ואת התוכנה הנכונה. יצא לך מחשב שחושב כמו בן-אדם. לא פחות ולא יותר.
לדעתי למטריקס לא צריכה להיות בעיה להשליץ כזה כח-מיחשוב-מקבילי-מאסיבי.
המממ.. מישהו קרא את Wyrm?
ועוד תאורייה תשתיתית ישנה כמו היקום –
אם אני יכול להבין ולסמלץ במחשב את כל ההרכב המולקולרי, הסטטוס האלקטרוכימי בנקודת זמן מדוייקת וחוקי הפיסיקה הפועלים על הנפח בו המוח שלך נמצא (ותסכים איתי שהמטריקס ללא ספק יכול ואף עושה את זה), אני אקבל בסימולציה שלי את הקלט/פלט שהמוח שלך יוציא. קרי יהיה לי מחשב שעונה לשם שלך, מגיב זהה לך לסיטואציוציות זהות (מגיב זהה לקלט זהה על מערכת העצבים), חושב, מרגיש אוהב ושונא כמוך בדיוק.
והמחשב הזה לא יתקשה לתפוס קיום אפשרות שלישית, בדיוק כמוך וכמוני :-)
אהם,
אולי, לכאורה, ניתן לחזות את המחשבות של אדם ע"י ניתוח כל התנאים הפיזיקליים אשר הוא נמצא בהם, אבל יש כמה תורות שהופכות את הסיכוי להצלחת חיזוי שכזה לאפסי, או אף לשווה לאפס.
מה שכן, ההכרה שלי אותן היא די שטחית, אז אני אשמח אם מישהו יתקן אותי, או יוסיף על דברי.
קודם כל, מבחינה מתמטית, יש לנו את הכאוס. כידוע לי, התורה הזו מדברת בדיוק על חוסר היכולת לחזות מצב עתידי של מערכות מורכבות. אאל"ט, יש בה גם משהו על זה שמערכות מורכבות נוטות בסופו של דבר לאי-סדר, אבל יכול להיות שאני מתבלבל כאן עם תרמודינמיקה.
תסכים איתי שהמוח של ניו הוא מערכת מורכבת ביותר, נכון?
וגם אם הם יוכלו לדעת את המצב של כל חלקיק בגופו, עדיין לא יהיה להם מושג לגבי המצב של הגוף שלו בעולם האמיתי. שינוי תנאים חיצוניים יכול להשפיע על בקלת ההחלטות במטריקס (פרפר מרפרף ליד בוהן ימין בעולם האמיתי, ובמוח של ניו משתוללת סערה, או משהו כזה).
מעבר לזה, הפיזיקה נותנת לנו את מכניקת הקוונטים. ע"ש הייזנברג (כמדומני) נקרא עקרון לפיו לא ניתן לעולם לדעת את המצב המדויק של חלקיק, כך שבעצם למכונות אין כל אפשרות לדעת כיצד באמת "נראה" המוח של ניו.
אפשר גם להכניס את הרדיואקטיביות למשוואה, כי חלקיקים רדיואקטיביים מתפרקים ללא קשר לתנאים חיצוניים או לפז"מ שלהם בעולם. הם פשוט "מחליטים" להתפרק, ואין לך דרך לדעת אם חלקיק כלשהו יתפרק בזמן נתון, מה שאולי ישפיע על המערכת שלנו בצורה זו או אחרת.
הארכיטקט, בנאומו המפורסם, לא יודע מה ניו יעשה בסופו של דבר.
הוא עושה הנחות ע"ס הבחירות שביצעו האחדים הקודמים, הוא קולט שינויים כימיים וביולוגיים שיכולים לגרום לרגש מסויים, ובעקבותיו פעולה מסויימת עוד יותר, אבל הוא לא יכול לדעת במדויק מה יקרה.
אהם,
אתה צודק לגמרי. ברגע שהכנסת כאן כמה מערכות מורכבות עם אלמנט אנטרופי לא מבוטל (בלי להזכיר את המכונות עצמן והסיכוי שיהיה "סקטור דפוק" על איזה דיסק קשיח אצלהן – אבל ניתן למכונות ליהנות מהספק ונניח שאין סיכוי שזה יקרה)- כמו הגוף הביולוגי האמיתי של ניאו – לא ניתן לחזות את התוצאה. שינוי הכי קטן שמה (איזה חיידק שמפרפר בכנפיו בקיבה האמיתית שלו) ויש סופת שלגים לא-צפוייה בניו-יורק (שבמטריקס) :-)
אבל יש דרך כמעט-מספקת מדעית, תיאורטית לפחות, לצאת מזה. אם ה"ניו הביולוגי" הוא גמכן חלק מסימולצייה רחבה יותר, עם מודל כל-כך מדוייק שאין בו בכלל, אבל בכלל, אנטרופיה..
בההה. גם לאלוהים אין כזה.
מעניין שזה היה קיאנו ריבס
שאמר: "Free will, it's a bitch" (או משהו דומה) בסוף 'מלכודת לפרקליט', בסיטואציה די דומה.
מעניין שזה היה קיאנו ריבס
נכון :)
באמת סיטואציה דומה. ונדמה לי שזה היה: "Free will, right?"
עכשיו אני בכלל לא מבינה כלום!
מה שאמרת כמעט כמעט מסתדר לי, אבל לגמרי לא. אני לא דתי בעניין ויכול להיות שאני טועה, אבל מה שאני אקנה בסוף צריך להתיישב עם איזשהו הגיון, אז בוא תעזור לי להבין.
דרך א' – להשלים את הייעוד שהמטריקס נתן לו. לבחור 23 איש.
[דרך א וחצי?] – להשלים את הייעוד שלמענו הוא חשב שהוא בא – להשמיד את הSource. – לא התייחסת באיזו אפשרות זה נופל.
דרך ב' – לא להשלים את ייעודו. לא לבחור 23 איש. לחזור למטריקס. להציל נקבה.
שתי שאלות –
א. תתייחס בבקשה לא' וחצי
ב. יש טעות באיך שהצגת את ב'. אם הוא חוזר למטריקס ולא מכבה אותו, ולצורך העניין ציון מושמדת על מתהולל הרייב האחרון, למה, לכל הרוחות, שהמכונות יכבו את המטריקס ויהרגו את כל מי שעדיין חי בקוקון? (נאמר בפרוש שבאפשרות שבה ניו אינו בוחר להציל 23 איש, כל האנושות, במטריקס ומחוצה לו, מתים)
אני חושב שאתה צריך לבחון את ההבנה שלך מחדש. יש כאן לפחות שלוש אפשרויות פעולה,לא שתיים, ולפחות שתיים מתוכן הארכיטקט הציע.
העולם האמיתי
מה נסגר עם האנשים פה? מספיק עם דיסאינפורמציה! בסרט הראשון האורקל לא דיברה על מוות בכלל, היא אמרה לניאו שהוא יצטרך לעשות בחירה (נשמע גרוע בעברית, אה?) בין מורפיאוס לבינו.
ועוד משהו, הפעם בקשר לגורל ובחירה ושאר הדיונים הפילוסופיים בהם עוסקים בסרט: אז רק כדי לסבר את האוזן אפשר בטח להבין שהם לא אלו שהמציאו את הגלגל, ובעיית חופש הרצון (או בלשון הסרט- חופש הבחירה) מהווה גרעין קשה במטאפיסיקה מאז קיומה של האחרונה. הקטע בסרט נוגע לכך שהכשל ב- 1% שלא מקבלים את המציאות המטריקסית נובע מהרצון של הנפש האנושית בבחירה. ברגע שנותנים בחירה (אפילו מדומה) נפתרת הבעיה. פה, אגב, הקשר למה שציין הסוכן סמית' בסרט הראשון על כך שניסו לבנות מטריקס מושלם ו"יבולים שלמים (של בני אדם) אבדו"- כנראה לא היתה בחירה, ואת זה אני מוציא ממה שאמר המיקרוב הזקן (מי צעק אלוהים?) בסוף הסרט על הבחירה המדומה שנתנו להם.
חוצמזה שזה הרי ברור (ברור!) שניאו יציל את העולם, ישיג את הנערה ויגיעו ימות המשיח. כל סוף אחר יגרום לתופעה מטרידה של מאות מיליוני התקפי לב ושאר מרעין בישין בכל רחבי העולם. יש פה אחריות מיניסטריאלית למפיקים, זה לא עובד אחרת!!!
העולם האמיתי
נו באמת.
מתוך http://www.ds2.pg.gda.pl/~colan/screenplay.htm
העולם האמיתי
העולם האמיתי
נו? אני הבאתי את הלינק, אני יודעת מה הוא אומר. אתה כתבת "בסרט הראשון האורקל לא דיברה על מוות בכלל" אחרי שזעקת "מספיק עם הדיסאינפורמציה". אני רמזתי בתגובה שלי לכך שהאורקל *כן* דיברה על מוות ("die" לרוב מובן בעברית כ"מוות"). אתה עונה לי ב-הממ-ציטוט שמחזק את מה שכתבתי. מה ניסית לומר בcopy+paste של הפיסקה למעלה?
העולם האמיתי
ניסיתי לעזור לכל מי שקורא את הדיון הזה להבין מה אמרה האורקל באמת בלי הצורך להיכנס ללינק שלך ולחפש אותו בעצמם כמו שעשיתי אני. את לא חושבת שזו מטרת הדיון? להגיע אל האמת? אחרת למה לטרוח? זו לא מלחמת חורמה בינך לביני! אני לא מנסה *לומר* כלום.
הממם. הכפית. באמת, מה היא עושה שם?
הממם. הכפית. באמת, מה היא עושה שם?
כפיות!
מה זאת אומרת, פטיש? הם מייצרים את הכפיות בעצמם אז ככה הן נראות!
מה שמזכיר לי, יש להם טכנולוגיה מתקדמת להפליא, אבל הם לא מסוגלים לעשות כפיות נורמליות או לתת למורפיאוס מיקרופון?
גם אני חשבתי על זה
ואז חשבתי, טוב שלא נתנו לו מיקרופון (דווקא אז הסראונד פעל).
ספינה בתוך בקבוק
האם אתה מתכוון לפרק של מסע בין כוכבים הדור הבא?
אחלה פרק.
אממ....
בוא נאמר שהבנתי יותר את מה שהארכיטקט אמר מאשר את מה שכתבת כרגע.
צודקת
את לא יחידה במערכה – גם אני לא הבנתי מילה
בדיוק
בדיוק
משהו קטן
על מה שאמרת בסוף (סתם כי אין לי משהו חכם להגיד בנוגע לשאלות שהעלית).
קצת מוזר לי שסרט אותו הגדרת כ"סרט המשך מצוין" – עדיין "לא עמד בציפיות" שלך. כנראה שבאמת הציפיות שלך (ולא רק שלך) היו מוגזמות מדי.
משהו גדול
אני מודה, באתי אכן עם ציפיות מוגזמות. ציפיתי ליותר סצינות מגניבות כמו בסרט הראשון – ובפרט הקרב בין מורפיאוס וניאו, הלובי וכל הסצינה עם המסוק.
אז נכון, היו גם פה לא מעט סצינות מגניבות – מרדף המכוניות היה לפרקים מגניב בהחלט – אך היו בהן גם קטעים שנמתחו קצת יותר מדי לטעמי.
אבל אין לי דרך אחרת לתאר את הסרט פרט למצוין, וכיפי. מקסימום בדויד נריץ את הקטעים המתים.
סצינת הריקוד
אני לא יכול שלא לחשוב שהסצינה הזאת הוכנסה לסרט כדי להתחנף לקהל הפוטנציאלי שלו. מסיבות טראנס זה מה שקורה היום. אילו הסרט היה נעשה בשנות העשרים, היו רוקדים בציון צ'רלסטון ומרגישים מה-זה מורדים ומודרניים (וגם הפעלולים היו קצת פחות טובים).
בשביל מסיבות טראנס
לא הייתי עוזב את החיים שלי בתוך המטריקס.
גם אם יש פטמות חשופות? גם אם זה בהילוך איטי?
אני היחיד שאהב את סצינת הריקוד?
סצנת הטראנב העלובה לא בדיוק מראה את החופש האנושי מחוץ למטריקס, היא יותר מראה שבני אדם באמת מספיק עלובים ולא שווים את זה.
-האשף הדגול
כן, אתה היחיד
הסצינה הזו הרגה אותי. גם סצינת סקס גרועה וגם סצינת ריקוד גרועה, משולבות זו בזו.
עם זאת, נדמה לי שיוצרי הסרט היו מודעים לבעייתיות הסצינה, ואז נשאלת השאלה מדוע לשלב אותה בשלב כ"כ מוקדם של הסרט. אותי הסצינה זרקה החוצה מהסרט לחלוטין, ולקח לי כמה דקות להשתלב בו שוב. אולי הם חששו שזה מה שיקרה לחלק מהצופים, וחששו לשלב סצינה כזו באמצע הסרט, כשהשמירה על הרצף חשובה כ"כ (בקולנוע כאן מראים את הסרט בלי הפסקה באמצע, כמובן). אז למה הכניסו אותה לכאן בכלל? הייתי מאמינה להם שציון מגניבה לאללה גם אם היו סתם מספרים לי, או מראים לי סצינה קצרה בהרבה.
הפסקות
מי היה מאמין אבל למטריקס היתה הפסקה מושקעת, רואים הרבה אותיות ירוקות זורחות נופלות, ואז פתאום באותיות עבריות ירוקות זורחות-ולא כל כך משכנעות כתוב "הפסקה"
אני דווקא
מאוד נהניתי ממנה.
אני חושב שהיא הוסיפה הרבה, וכמו שאמרת – היא הראתה שיש לבני האדם סיבה להילחם.
אני גם מתערב על זה שבמשחק היא תהיה הרבה יותר חיונית.
אני היחיד שאהב את סצינת הריקוד?
סצינת הריקוד הייתה אומנם ארוכה בצורה מייגעת ובמידה מסוימת לא מתאימה לחלוטין לרוח הסרט, אבל היא כן הצליחה להעביר טוב יותר מכל דבר אחר את המשמעות של להיות חופשי בניגוד ללהיות כבול בשלשלאות של המטריקס. היא גם נתנה לנו קצת מושג על החיים בציון.
תסלחי לי אם אני אגיד פאקינג בולשיט?
גם זה ביטוי שנשמע טוב יותר באנגלית. וזו, כמובן, רק דעתי.
מסיבת טראנס עושה לך אסוציאציות של "להיות חופשי"? לי לא. ממש, ממש לא. להיות אחד בתוך קהל של מאה אלף איש שעושים בדיוק את אותו הדבר ("Yes, we're all individuals") זאת מהות החופש? בשבילי לא.
אכן
והעיקר – הסצינה הזו היתה יכולה להעביר בדיוק את אותם מסרים(?) גם אם היא היתה מקוצצת בחצי. זה פשוט היה מונע ממני להתחיל לפהק בכסא.
אני מניחה שהיו אנשים שנהנו מהמוסיקה עצמה, אבל אני לא אהתי את המוסיקה בסרט – ממש לא הטעם שלי.
מוזיקת המקרה
ואם כבר מוזיקה, למה בכמה-שזה-לא-יהיה לספירה, משמיעים מוזיקה שניתן לשמוע גם בתוך המטריקס? היו יכולים במידה רבה יותר של הצלחה לשים איזה פס קול אלטרנטיבי של תזמורת תחת סמי הזייה. כאשר בונים עולם עתידי, הייתי מצפה שישקיעו מעט מחשבה בהמצאת סגנון מוזיקאלי עתידי בהתאם. אאל"ט יש כמה סרטי מד"ב שניסו להתמודד עם האתגר הזה.
מישהו התמודד איתו בהצלחה?
זה אחד האתגרים הכי קשים של תחזיות העתיד. המוזיקה משתנה בדרכים שבלתי אפשרי לחזות. לאנשי הרנסנס לא היה יכול להיות שום מושג על כך שבמאה העשרים הצורה הפופולרית של מוזיקה תהיה יצירות בנות דקות ספורות; אם היית משמיע לאלביס ראפ, או טכנו, לא בטוח שהוא היה מזהה את זה כמשהו שאפשר לקטלג תחת "מוזיקה"; לי אין שמץ של מושג איך יישמע המקום הראשון במצעד הפזמונים של עוד 50 שנה.
אבל לציון יש תרוץ מצוין. רוב האנשים שחיים בציון הם אנשים ששוחררו מהמטריקס. את חייהם הם התחילו בתוך המטריקס, בסביבה שמדמה את סוף המאה ה-20, והתרגלו למוזיקה שהיתה מקובלת שם. הטעם המוזיקלי שלהם לא השתנה פתאום עם היציאה לעולם האמיתי.
...ולפיכך בדיוק לא סביר
שכולם כולם כולם אוהבים טראנס.
כמה טוב שלא שחררו אותי מהמטריקס עדיין.
אני רק רוצה לשאול משהו קטן שלא הבנתי.
למה אנשים רוצים להשתחרר מהמטריקס!?
הרי זה עולם טוב, יפה, בלי הרבה בעיות וטוב לחיות בו. למה להם לצאת לעולם בלי שמיים? למה להם לצאת לעולם שלא נשארה בו חתיכת אדמה טבעית? למה להם לצאת לעולם ולהתחיל לבנות עולם חדש מההחלה?
לפי שעתי עדיף לכל בני האדם לחיות כבר במטריקס ושהמכונות יידפקו עם העולם המחורבן שנשאר בחוץ.
נ.ב:
לא ראיתי את הסרט השני.
בגלל שיש אנשים
שלהם חשוב להיות חופשיים, יותר מאשר שיהיה להם טוב. לאנשים כאלו קוראים "גיבורים", ואם ניאו יצליח אי פעם לשחרר את כל האנשים מהמטריקס, הוא יועמד ישירות מול הקיר על כך הסבל שזה יגרום.
לשאול שאלה כזאת על המטריקס
זה כמו לשאול על בלייד ראנר "לא הבנתי, אם אנדרואידים חושבים בדיוק כמו בני אדם, למה מנסים להרוג אותם?". כלומר, כל הסרט (הראשון) עסק בדיוק בשאלה הזאת. מה זה מציאות? האם המטריקס פחות "אמיתית" מהמציאות?
הגישה שלך היא בדיוק הגישה של סייפר. אם אני יכול להאמין בזה, זה מציאות. ולכן עדיף לחיות בחלום מתוק מאשר להתמודד עם מציאות מרה.
התשובה לשאלה שלך ניתנת בהסבריהם של ניאו, טריניטי ומורפאוס. החלום הוא כלא שמונע ממך להתמודד עם האמת. העולם האמיתי, עד כמה שהוא מחורבן, נותן לך חופש.
לרוע המזל, הרעיונות האלה אכן מובאים באופן שטחי למדי ולא קיימת אף דמות שממש מתלבטת בין שתי האפשרויות, מה שאכן נותן לגיטימציה כלשהי לשאלה הזו.
מה איתו? גם בקושי נוגע בשאלה.
אבל זה בדיוק הקטע!
אף דמות לא ממש מתחבטת בשאלה כזאת, אז איך לעזעזל אני אמור להבין את זה?
אם מישהו עכשיו היה בא ואומר לי:
"אמיר, העולם שאתה חי בו הוא חלום, אך אם תצא איתי לעולם האמיתי אתה תהיה חופשי. כמובן שתצטרך לוותר על כמה דברים."
"מה הם הדברים שאני אוותר עליהם?"
"אתה תוותר על אוכל טוב, נוף יפה, בית, שם רחוב והרבה דברים כאלה."
"ומה אני מקבל בתמורה חוץ מ"חופש"?
"שום דבר!"
"לא תודה!"
למה לי לוותר על חיים טובים אם כשאני אהיה ופשי אני לא אוכל לעשות עם זה כלום? אם החיים שלי טובים ונוחים אז למה לי לצאת מהמטריקס, ללכת לגור בציון, לרקוד מלא זמן טראנס ולעשות סקס (אוקי.. משהו חיובי!), לאכול אוכל לא אוכל, לברוח ממכונות ולחיות בצל הסכנה? אני לא רואה שום דבר חופשי כאן! אם היית בכלא עם תנאים טובים במשך 12 שנה והיו באים ואומרים לך שהייתה מלחמה גרעינית וכל העולם הושמד, האם היית יוצא בכל זאת? הרי חברים לא תמצא שם, עולם יותר טוב לא תמצא שם ואת החיים שלך לא תמצא שם! הסיבה היחידה שבה הייתי יוצא מהכלא היא רק כדי להיווכח שזה אמת ולא משקרים לי.
נ.ב:
הסיבה היחידה שטובה כדי לצאת מהמטריקס ואז לחזור בהתחברות פיראטית, היא היכולת לעשות מלא דברים מגניבים.
זה בדיוק הקטע!
זה חלק מהקטנוניות האנושית. אנשים רוצים אשלייה של שליטה על החיים שלהם. הם לא רוצים שמישו יעשה מהם נוסחה ויתמרן את העתיד שלהם. לפי Reloaded, ניאו הוא היחיד שיכול "לבחור". לא ניתן לחשב מה ניאו יעשה.
בעולם האמיתי, אנשים יכולים לבחור. זה לא סתם חופש, זו הידיעה שיש להם בחירה.
מה יש יותר בחירה מאשר במטריקס?
אם לא המכונות במטריקס, אז אלוהים בעולם האמיתי!
ניאו הוא היחיד שיכול לבחור במטריקס, אבל בעולם האמיתי אף אחד לא יכול לבחור. אפילו לא ניאו.
אין מה לעשות נגד זה. בני אדם אף פעם לא יירצו לתמרן לעצמם את החיים, העבר או העתיד. תמיד אנשים יגיד שיש משהו יותר גדול וחזק מהם שעשה ככה.
או שזה אלוהים או שזה גורל או שזה מכונות או שזה הציבור שגרם לזה. אם בני האדם ייצאו מהמטריקס, נראה לכם שהם באמת יצליחו להסתדר בעולם האמיתי? איפה הם ייחיו? איך הם "ישפצו" את כדוה"א? האם נגזר עליהם להמציא עכשיו טכנולוגיות בסיסיות כמו בעבר? או לבנות מכונות ענק שיעזרו להם ב"שיפוצים"? בני האדם תמיד ייחפשו משהו שיעזור להם, משהו שייקל עליהם את ההתמודדיות. אחת הדרכים להתמודד עם החיים זו המצאת דתות שונות שעונות על שאלות והשנייה היא תאוריה של סרטים כמו מטריקס!
עדיף לבני האדם להישאר במטריקס כל עוד הם יכולים, ולהנות מחיים טובים ובלי הרבה מחשבה ועבודה.
כנראה שעדיין לא ראית את הסרט
ואתה מתעלם מכמה נקודות בסיסיות בסרט המקורי.
קודם כל, ב-Reloaded *יש* לבני האדם בעולם האמיתי מכונות.
המטריקס יוצא מנקודת הנחה הפוכה לזאת שאתה נתת, לפיה אנשים לא רוצים שיתמרנו להם את החיים.
אלוהים נותן לך בחירה, לפי כל הדתות. המטריקס מנוגד לתפיסה האנושית היסודית של בחירה ושל עצמאות משם שהמכונות לא משאירות מקום ל"טעויות".
המטריקס הוא לא תיאוריה שעוזרת לאנשים להתמודד עם החיים, זה סך הכל סרט.
לא היית צריך להמשיך בדיון הזה לדעתי אם לא ראית את הסרט השני.
ובכן,
כנראה שמחר אני הולך לראות אותו, אבל לפני זה ש לי שאלה קטנה: במה לבני האדם יהיה יותר חופש בחירה בעולם האמיתי מאשר במטריקס?
זה לא ''חופש הבחירה'' שלהם,
זה "החופש" שלהם. שני דברים שונים.
אבל שניכם עכשיו שחזרתם את הדיון הקלאסי בין חופש לבין נוחות. יש אנשים שיעדיפו את החופש שלהם, יש אנשים שיעדיפו את הנוחות, וכמו כל התנגשות בין שתי נקודות מבט שונות- כל צד יכול לנסות להבין את הצד השני, אבל לא ממש יצליח.
אתה בסדר תגיד לי?
להפסיק כזה וויכוח מעניין באמצע?
לא ניסיתי לעשות כזה דבר.
אבל, בכל זאת, זה כבר וויכוח די ישן, ועד כמה שאני בטוח שאתם נהנים לערוך אותו, יש כאלו שלהם הוא כבר יוצא מהחורים.
ואם...
בחרתי לא לאכול את הסוכריה?..
חופש בחירה?!
אני לא מבינה איך אתם אומרים שלניאו או לאחרים ש"השתחררו" מהמטריקס יש חופש בחירה – הרי האורקל היא עצמה תוכנית, והיא נמצאת בתוך המטריקס (אני עדיין לא סגורה אם היא בכלל אולי חלק ממנו).
אז אם יש לכולם חופש בחירה – איך האורקל יודעת מה הם יבחרו לעשות ואת מה שהולך לקרות להם מראש?
איזה מין "חופש" זה?
האורקל
יודעת מה יקרה בתוך המטריקס. היא לא יודעת מה יקרה לאחד, כי לו יש בחירה בתוך המטריקס.
הגלולה האדומה והגלולה הכחולה.
אני לא יודעת איך הקפטנים האחרים מוציאים אנשים מהמטריקס ומה הם אומרים להם. כל מה שראינו זה איך מורפיוס עושה את זה. והוא לא ממש מסביר לך מה קורה עכשיו ומה יקרה אחר כך. הוא עוטף אותך בהסברים מלאי מסתורין. וכמו שסייפר אמר בסרט הראשון – אם היו אומרים לך מה זה באמת מחוץ למטריקס, לא היית רוצה לצאת. אבל איך באמת אפשר להגיד לך? הרי לחיות מחוץ למטריקס, לפי מורפיוס האידיאליסט, זה יותר מתנאי מחייה קשים וסבל מתמשך. זה חזון ובחירה חופשית וכל הבולשיט הזה. העובדה היא שרוב האנשים, אחרי שהם יוצאים מהמטריקס, לא משתגעים ועושים משהו קיצוני כמו סייפר כדי לחזור. אולי גם אני הייתי מוכנה לחיות בחוץ בשביל קצת רייבים כאלו (אם היו מחליפים את המוזיקה לרוק), וסקס עם טריניטי (רגע, יש פה מישהו שלא היה מוכן לחיות בחוץ בשביל סקס עם טריניטי? ;). וכמובן, היכולת לעשות דברים מגניבים בפנים.
בקיצור, כשלא מסבירים לך, אתה לא יודע לבחור. אבל איך אפשר באמת להסביר לך? גם אם מורפיוס וניאו היו יושבים שם שנים על שנים, מורפיוס לא היה מצליח להסביר לחלוטין מה זה להיות מחוץ למטריקס בניגוד לבתוך המטריקס. או שהוא היה מצליח, וניאו היה משתכנע להישאר.
הא. כנראה שבגלל זה הוא אמר unfortunately, no one can be told…
אני לא
לי יש דוגמא!
חברים שראו איתי את הסרט
אמרו משהו על הומאז' לבלייד אבל מכיוון שלא ראיתי (את בלייד כמובן) אני לא יכול לחוות דעה.
אז אפשר להגיד שגם
החברה שלנו אטומה, דקדנטית (אה?) ורקובה, שעל סף כליון משקיעה את עצמה במסיבות וסקס ?
אפשר לומר? זה הקונצנזוס!
תסלחי לי אם אני אגיד פאקינג בולשיט?
העניין הוא שב"עולם האמיתי", (שלנו, שלהם, מה שתרצה…)להיות חופשי לא אומר לעשות מה שאתה רוצה. אלא לעשות מה שאתה רוצה בתוך המסגרת של מה שאתה יכול. כל פרט שם נתן ביטוי לחופש שלו בדרכו שלו בתוך המסגרת. מה גם שמטריקס זה סרט מאוד קודר – אין שם כמעט בכלל הפגנת רגשות או הבעות פנים, וגם אם יש הן נעשות בקול מונוטוני לחלוטין. זאת הסצינה ה(כמעט) יחידה שקיבלנו "חלון" לתוך הרגש של האנשים בציון. (וגם כמה הפגנות רגש של ניו וטרינטי?). אומנם זאת הייתה סצינה ארוכה ומשמימה אבל היא כן העבירה את הרעיוןונתנה עוד מימד לסרט מעבר ל"אנחנו מגניבים, אנחנו נלחמים בסוכנים וזה לא מזיז לנו את קצה האצבע"
רגשות?
את העדר הרגשות בסרט אני לא מייחס לאפלוליות שלו, אלא לתסריט שלא מאפשר לדמויות להתפתח (לאו דווקא בכוונה). לגבי ניאו וטריניטי, למרות שנשיקה פשוטה הייתה בהחלט מבטאת את זה יותר טוב, אני יכול להבין את הנסיון להכניס דרכם רגשות לסרט. לרוע המזל, קיאנו מסתפק בלומר "וואו" כסיכום לכל רגשותיו.
לגבי סצנת הרייב, אני נאלץ להסכים עם הדג. אין דבר שנראה פחות אינדבידואלי מחבורה של אנשים שמקשיבים לנאום קלישאתי ואז פוצחים בריקוד המוני לצלילי מוזיקה מכאנית. זה רק מטשטש את ההבדל ביניהם. לי אישית זה מזכיר את הסיום של פסטיבל בראשית (זה היה בראשית, נכון?) שבו המוני המשתתפים הצטלמו בעירום כביכול כביטוי לחופש. אלא שברגע שאדם נוהג כמו כולם ונראה כמו כולם (דבר שהושג ע"י השלת הבגדים), לפחות למתבונן מהצד הוא כבר לא אדם חופשי.
למה הקטע הזה כל-כך ארוך? שיקול של הוושאובסקים שלא לגמרי מובן לי.
נדמה לי שאתה מתכוון לפסטיבל בומבמלה.
אבל אני בטח לא מאיית את זה נכון.
כן, התכוונתי לבומבמלה
מצטער, אבל אני באמת לא מבדיל בין כל הפסטיבלים האלה.
רגשות?
קודם כל אתה לא מתנהג כמו כולם כי לא כל מי שהיה שם הצטלם ביערום הייתה קבוצה קטנה (יחסית לפסטיבל) של אנשים שעשתה את זה.
אני יכול לדבר בתור מי שהשתתף בצילום רבות על כמה שזה עשה לי טוב, וכמה זה נתן הארה על מוסכמות חברתיות,אבל זה יהיה אוף טופיק.
ובכלל למדוד את החופש שלך לפי
"הרבה אנשים עושים את זה או מעט" נראה לי די בעייתי.
מה אם מה שאתה עושה בחופש רב, פשוט יצא מתאים למה שעוד קבוצה גדולה עושה, זה זה לא חופש כי הרבה אנשים אותו?
עשה לי טובה
ואני חוזר, ''למתבונן מהצד''
בתור מי שלא השתתף בפסטיבל, או בכלל באירועים דומים*, אני יכול לומר שכשאני רואה תמונה של מאות אנשים מצטלמים בעירום, האסוסיאציה שלי היא לא לחופש או בחירה, אלא לעדריות. אני בטוח שכל המשתתפים בתצלום עשו זאת מתוך כיף טהור, אבל למתבונן מהצד זה נראה לפעמים מיותר. ככה גם בסרט, אני רואה סרט כצופה מהצד. לא חשוב מה עבר בראש של הוושאווסקים כשהם כתבו את התסריט, או צילמו את הסצנה, לי כצופה זה נראה לא מתאים.
*רק לפרוטוקול, אני אולי הבן-אדם היחיד שלמעשה קרא את "הטאו של פו" רק בשביל הסיפור.
על גבול ה
יש הבדל דק בין סצינת הרייב במטריקס לבין צילום העירום בבומבלה. סצינת הרייב היא חלק מסרט, ובתור שכזו אין לה קיום מחוץ לזה שנותנים לה "הצופים מהצד" (כלומר, הצופים בסרט). הדרך *היחידה* להתייחס אליה היא כצופה מהצד. לעומת זאת, האירוע בבומבלה אירע במציאות, ולפיכך קיימת אפשרות לפרשנות אחרת מזו של "הצופים מהצד" הרואים את התצלום הגמור (למשל, פרשנות המשתתפים, או פרשנות הצופים במקום). כמובן, זכותך להתייחס לתצלום במנותק מנסיבותיו, ולהעיד על התחושה שאתה מקבל ממנו, אך התחושה הזו היא רק תחושה, ואיננה משליכה על איזושהיא "אמת" לגבי המשתתפים בתצלום. לעומת זאת, סצינת הרייב נועדה *אך ורק* להעביר תחושה לקהל הצופים, ואין לה "צד אחר".
אם הייתי מבין מה כתבת
הייתי עונה בכך שהצופה מהצד הוא הפרשן היחיד בעיני עצמו, לפחות בזמן צפייה בסרט. כנ"ל לגבי תמונת עירום קבוצתית. כל אחד מתרגם את זה אחרת, אבל אם אתה לא משתתף, אתה יכול רק לנחש מה הכוונה מאחורי זה.
סצנת רייב ענקית שמגיעה לאחר נאום דמגוגי אינה מתפרשת בעיני (או בעיני רבים אחרים, ככל הנראה) כביטוי לחופש ואינדבידואליות, אלא כחיפוש נואש אחר השתייכות לקבוצה כלשהי. ההרגשה היא כאילו אומרים "טוב, התנתקנו מהמטריקס ואין לנו מושג מה לעשות." ואז חלק מתחילים לרקוד ועוד כמה מצטרפים ואז עוד כמה. המיעוט שלא רוקד, מחקה אותם כי קשה להתנגד למה שהרוב עושים. יש יוזמה אישית של אנשים שמבטאים לבד את החופש שלהם (כמו ניאו וטריניטי) ויש את מי שמאמינים שבראיין הוא המשיח.
אמממ
לא יודע, אני חשבתי שהרעיון של לרקוד באופן מאסיבי כשכולכם מסביבך כמעט ערומים זה אחלה של דרך לבלות אחה"צ. אין זריקת ראש יותר טובה מריקוד מאסיבי בלי לחשוב על שום דבר אחר. דרך נהדרת לפרק אגרסיות, להוציא מרץ, אז למה לא?
אבל מאיפה לך שזה אחר-הצהריים?
הם רוקדים בתוך מערה ענקית, יכול להיות גם שהעירו אותם בחמש בבוקר לרקוד בלי ארוחת בוקר ובלי לצחצח שיניים והסיבה היחידה שהם עושים את זה, היא שלא יצחקו עליהם שהם שונים. טוב, אולי לא, אבל אני דבק בדעה שהסצנה לא מתאימה.
אני יכול להבין
למה אתה מתכוון. ז"א, היא לא מתאימה. יכוליות שבגרסה קצת יותר מקוצרת, פחות הזויה היא הייתה יותר מתלבשת על הסרט, אבל כמו רוב הסצינות בסרט, על אף מצוינותה, היא פשוט נמשכת יותר מדי עד לרמה של מחזור עצמי (שזהו, דא, החיסרון היחידי שמצאתי בסרט, מלבד חורים שונים ומזעריים יחסית).
אמממ
למה לא בכלל ערומים?
אז ככה
מאחר שהתחמקת באלגנטיות מהדיון ה בענייני תמונות עירום קבוצתיות, אחסוך לנו את המשך העיסוק בכך. לגבי סצינת הרייב במטריקס, אני באופן אישי מסכים עם רוב דברייך, במיוחד בהתחשב בדרך שבה צולמה הסצינה, אבל עדיין קשה לי עם מילה אחת שלך – חיפוש *נואש*. נראה לי שזה רק טבעי שאנשים יחפשו שייכות (הם עושים את שה כל יום במיליון דרכים) ולא ברור לי למה יש לייחס למי שמוצא את שייכותו ברייב עירום המוני את מילת התואר "נואש".
אני אסביר בערך
שוב, זה עניין של נקודת השקפה. מכיוון שאני לא יכול לדעת מה עובר לכל אחד ממשתתפי הרייב בראש, אני יכול רק לומר מה אני רואה. אני רואה הרבה אנשים חוגגים את עצמאותם ע"י עשיית אותו הדבר. המילה "נואש" שימשה אותי להמחשת כמה הסצנה נראית לי מנותקת מרעיון החופש והבחירה העצמית. נכון, האנשים רוקדים כי הם בוחרים לרקוד, אבל כשאין לי הסבר יותר טוב, אני בוחר לומר שחלק מהם מספיק נואשים מלמצוא זהות ולעשות את מה ש*הם* רוצים, שהם יעשו כל מה שמורפיוס וחבריו יגידו.
זה אכן טבעי ויאוש הוא אחד הדברים הטבעיים ביותר שיש.
אוקיי.
בכל זאת, אתה לא חושב שכל תושבי ציון השתתפו ברייב הזה, נכון? מן הסתם, כמו בכל חברה אנושית, היו גם כאלה שלא השתתפו מסיבות שונות — כמו ניאו וטריניטי. אחרת זה היה פשוט לא אנושי ומגוחך לחלוטין.
לא הייתי מצפה שיצלמו סצינה נפרדת כדי להראות את האנשים שלא רוקדים.
להפך.
בסצינת רייב ארוכה שכזו, אני בהחלט מצפה שיראו אנשים שלא נמצאים בה, חוץ ממניאו וטריניטי, ובכך שלא הראו את זה, הם אמרו שכולם הולכים אחרי העדר וכו' וכו'.
...
או שהם פשוט ניסו להבליט את זה שניאו וטריניטי מיוחדים. רמיזה לכך שתושבי ציון הם אנשים ללא אינדיבידואליות מנוגדת למסר של הסרט — הם הרי לא קיבלו את זכות הבחירה כדי לעשות מה שכולם עושים, זה קצת עצוב. אפשר לעשות את זה גם במאטריקס.
בכל אופן, חבל לנתח את הסצינה הזאת בגלל שהיא הייתה כנראה חסרת משמעות כמו רוב הקטעים בסרט, ונוצרה למטרות שיק וסקס. בעה עליהם, אני אומר.
לא.
בעצם כן. הם זוממים להשתלט על העולם.
אם הכל הוא חלק מתכנית גדולה יותר… אז אתה צודק. במקרה כזה — מוות ליוצרים. זה מאדה כל משמעות מהסרט הראשון. זה צפוי מדי. זה לא קשור לרעיון של הסרט הראשון והשני. זה מחזק את הדעה שמטרתם היחידה של היוצרים היא לגלגל ניירות ירוקים.
ברור שיהיה טוויסט בסרט השלישי (צריך לשמור על הקהל איכשהו, הרי.) אני כמעט משוכנע שהוא יהיה צולע.
אליס היא ''האחת''
ויש עוד:
חשוב על הסצינה האחרונה ב"עליסה": היא פתאום קולטת שהיא היחידה ה"אמיתית" וכל השאר הם רק קלפי משחק, ושהיא יכולה לשלוט בהם בהינף זרוע. מזכיר לנו משהו/מישהו?
ניסיתי למצוא הקבלות בין הסרט השני ל"through the looking glass", אבל אני לא זוכרת את הספר מספיק טוב. יש מתנדבים?
התאומים, טווידלדי וטווידלדם
ברצינות, אני חושב שאתם חופרים עמוק מדי. אפשר למצוא הקבלות ל'עליסה' אם מתאמצים, אבל זו לא היתה הכוונה. ואם לא משום סיבה אחרת, אז רק משום שאת ההשוואות ל'עליסה בארץ המראה' הוושאבסקים כבר מיצו (לא ברמיזות אלא באמירה מפורשת) באנימטריקס 'סיפור בלשי'.
נכון מאוד, ועוד משהו.
להולמארק היתה הפקה מקסימה למדי לעליזה בארץ הפלאות, שבה וופי גולדברג שיחקה את החתול המחייך, והיא באמת דיברה בצורה מאוד דומה לאורקל (גם יש, לדעתי, טיפ-טיפה דמיון ויזואלי בין השתיים בקטעים האלו). עד שלא אמרתם לא קישרתי. בסרט הבא אני כבר מצפה לראות את האורקל נעלמת כשרק החיוך (השטני-משהו) שלה נשאר.
זה מזכיר את המשחק מחשב
אליס, מי ששיחק בוודאי יבין.
יש בהתחלה קטעים שהיא במבצר הדלתות (תרגום כושל) וכל המעברים שלה ממקום למקום בכל שלב הזכירו לי את המעברים במטריקס דרך הדלתות.
נשמע כמעט כמו ''מבוך הדלתות''
(אם זה היה שמו), מהסיפור שאינו נגמר, גרסת הנייר.
יש גם
את גרסת האבן והמספריים?
ההתייחסות לאליס בסרט השני,
כמו שאני רואה את זה, איננה בתכנים כי אם באווירה.
נתחיל מחלוקת הסרט לשתיים – מטריקס רילודד (1) הוא סרט אקשן נהדר עם קטעי אקשן ארוכים ופרוצי גבולות.
מטריקס רילודד (2) הוא סידרה של מפגשים המכילים נאומים משעשעיים של אנשים משעשעיים המכילים דיבור מהיר מאוד ומשחקי מילים. מה גם שהאנשים המשעשעיים הנ"ל אינם באמת אנשים כי אם יצירי המטריקס. הסרט הזה הזכיר לי מ-א-ו-ד את אליס מבחינת בניית העלילה….
לקחו את אליס (גם ב"פלאות" וגם ב"מראות") השאירו את הפתיחה אותו הדבר (חור הארנב, סמי הזיות וכו') החליפו קצת את דמויות הביניים והוסיפו הרבה קטעי אקשן באמצע וקיבלנו את מטריקס רילודד (1)+(2)
הסטוריה, זמנים
אף אחד לא הבטיח לנו שבאמת המטריקס נוצר בתחילת המאה ה-21, או שהרחפות נוצרו ב2099 אם השנה היא 3000. נדמה לי. :)
על ה'נבוכדנצר' יש לוחית
שאומרת שהספינה הושקה בשנת 2060.
זה רק לצרכי פחת.
ועל ה'אוזיריס' יש לוחית
שהיא הושקה בארה"ב, 2079.
אז מורפיאוס נוהג על טרענטע, הא?
לפיכך - הם משקרים.
כי אם הם לא היו משקרים, התאריך לא היה שם.
דבר ראשון,
רגע,
אז רק אני לא הבנתי כלום?
כן
רגע,
התכוונת לאלה שבאו אחרי הקרב?
ביין היה בתוך החלליות שנשלחו להילחם ולא בצוות שחילץ אנשים אח"כ.
רגע,
התכוונתי לחלליות שבאו לתמוך ב"נבוכדנאצר".
הסוף כבר קרה
אתה פשוט עוד לא הבנת אותו.
תשובות וסנל''לים
תודה.
זה התנאי המוצב לו הפעם.
לא זכור לי שנאמר שכך היה גם בפעמים קודמות.
הם מחשבים שמתעסקים ביצירת מציאות מדומה.
הם מסוגלים (או חושבים שהם מסוגלים) לחזות את מהלכיהם של בני אנוש שהם עוקבים אחריהם מיום היוולדם.
ניאו, ככל שייתעקש, הוא בחור צפוי למדי אחרי שאתה מכיר אותו מספיק.
לא
לא יכול להיות שכך האנשים האנשים מתרבים, כי אלה שבציון הם בחוץ ובמטריקס עצמו נולדים ילדים. ההתרבות היא כנראה פשוט עוד תהליך של המכונות. מביאים זרע מגבר ומשתילים ברחם אישה. פשוט, לא?
וגם נאמר לנו בסרט הקודם
שיש אנשים שנולדו מחוץ למטריקס. הם נולדו חופשיים, בלי הפלאגים.
זה לא סותר
לפי מה שאני זוכרת
בסרט הראשון, כשמורפיאוס מסביר לניו על השתלשלות העניינים, הוא מראה לו "שדות" של עמודים שעל כל אחד יש מספר אינקובטורים שקופים בצורת בטן של אישה בהריון שבהם נוצרים ילדים, ושאותם קוטפות מכונות ומחברות אח"כ ל"מטריקס" ( = לעמודים עם שאר האיקובטורים שבהם יש גם מבוגרים שמחוברים למטריקס).
אז כנראה התיאורית זרע-רחם נכונה (רק שזה לא רחם של אישה אלא אחד מלאכותי עם ביצית שנלקחה מאיזה אישה שמחוברת למטריקס)
שאלת הבהרה
זו שאלה מעניינת אגב, מי אמר שהם מוציאים אנשים מהמטריקס? הם מוציאים בודדים נבחרים, למטרות מסוימות, אבל לא נראה שהם עוסקים באופן ממוקד להוציא כמה שיותר אנשים, כמה שיותר מהר.
שאלת הבהרה
אין טעם להוציא את כולם, רק כאלה שיכולים להתמודד עם זה. מורפיאוס אומר בסרט הראשון שלא כולם מסוגלים לעשות את המעבר הפסיכולוגי הזה של התפיסה חדשה.
הם רק יתנגדו וגם לא כולם הם "מתכנתים טובים". אם הם יוציאו אנשים לא מוכשרים הם רק יפריעו.
אבל רק האנשים שהם מוציאים
יכולים להתחבר למטריקס, ועושה רושם שלא חסרים להם כאלה.
איך זה סותר את מה שאמרתי?
נכון, יש הרבה אנשים מוכשרים בעולם.
זה לא,
זה פשוט מראה שיש להם יותר מ"כמה מעטים".
בסדר, אז יש שישה מיליארד בני אנוש וכמה אלפים זה רק מעטים…
הוא לא.
ניאו בכלל לא תקף, למקרה שלא שמת לב,
הוא רק הדף.
הוא אפילו לא התאמץ.
מיני ספוילר
למען האמת, הקטע הזה – כמו קטע אחר בו האורקל אומרת משהו דומה – מרמז די בברור שבסופו של דבר בני-האדם לא יעלימו את המכונות ויחיו באושר ועושר במערות (תוך כדי קרבות קונג פו בשביל הכיף), אלא יגיעו לאיזשהו סטטוס קוו, פשרה, או סוג אחר של יחסים סמי-סימביוטיים עם המכונות.
התחושה שלי היא שלניאו ולסמית' יהיה חלק אישי בזה, אבל, מצד שני, עשו את סמית' כל-כך מרושע בסרט הזה שאני לא בטוח שזה יסתדר.
ספויילר לאנימטריקס (הרנסנס השני)
וכפי שניתן היה לראות באנימטריקס, זו הייתה ההצעה של המכונות מלכתחילה.
מיני ספוילר (כה''ב)
לדעתי הדיון מול המכונות המפמפמות (אחרי שבני האדם סיימו את מנת הפימפומים שלהם) הוא גם, אם לא בעיקר, תוספת "פילוסופית" לסרט. הסרט לא מתפלסף רק על בחירה חופשית, אלא גם על היחס של בני האדם למכונות ועל השפעת האחרונות על הראשונים. דיון נפוץ, במיוחד במד"ב, אם כי בעיקר בסרטים/ספרים קצת יותר ישנים, כשאנשים התחילו להבין "הי, אנחנו נהיים פה די תלויים בכל המכונות האלה! מפחיד, לא?".
אתה לא אידיוט אבל בפיסיקה אתה לא מבין
לא שאני פיסיקאי דגול, אבל:
א. השמש לא ממירה את האנרגיה של כוח המשיכה (זה מה שתחנת כוח הידרולית עושה), אלא ממירה אנרגיה הגלומה באטום בעזרת תהליך של היתוך.
ב. פוטוסינטזה זה תהליך בו אור + פחמן דו חמצני יוצרים חמצן. לא תרכובות אורגניות ולא כלום. אני באמת לא יודע מאיפה אתה ממציא את הדברים האלו.
בכל אופן בנוגע להגיון של המטריקס, אני גם שמתי לב שמבחינת ניצול של אנרגיה, שימוש בבני אדם בתור בטריות הוא דבר מטומטם, כי בני אדם צורכים יותר אנרגיה (אוכל) מאשר מה שהם מוציאים ושאפשר לנצל, ולעולם אי אפשר לנצל את כולה. כמו כן בסופו של דבר כל בני האדם ימותו, באין שום מקור חיצוני של אנרגיה, והמכונות יצטרכו להסתדר בעצמם. אבל כן הזכירו "צורה של היתוך" בסרט הראשון, אז יכול להיות שזה פותר את הבעיה הזו, אבל זה עדיין מטופש להשתמש בבני אדם כסוללות. אבל זה נחמד לצורך הפילוסופיה שגם המכונות תלויות בבני אדם.
אתה גם לא ממש ביולוג
בפוטוסינתזה מיוצרים סוכרים. למעשה, הפקת החמצן זה רק תופעת לוואי.
אבל אתה צודק מבחינת ניצול האנרגיה. גוף האדם זו מכונה מאד בזבזנית בניצול אנרגיה. כל טכנולוגיה שתצליח להפיק כמות סבירה של אנרגיה מגוף האדם, תוכל להפיק הרבה יותר אנרגיה ללא שימוש בגוף האדם. אבל אם היצורים בפיץ' בלאק יכולים לשרוד מחלליות שהתרסקו, גם המטריקס יכולה.
כל ה-Mumble-Jumble הזה היה מיותר...
אם היוצרים היו משקיעים עוד טיפת מחשבה בתסריט המקורי.
למשל היו יכולים לפתח את הרעיון (שכבר הוצג בסדרת היפריון) שהמכונות משתמשות בחולקים הלא מנוצלים של מוח האדם כחומרה למחשבותיהן ולתוכניותיהן, בסגנון הפוך-על-הפוך ממחשבים כיום.
אפילו ברעיון הזה יש פחות חורים, והוא אפילו הגיוני במידת מה (למה לבנות חומרה מסובכת אם ניתן לגדל אחת בתשעה חודשים).
ואם כבר היפריון +
כל הפוליטיקה של הא"מ בסרט מאוד הזכירה לי את הפוליטיקה של הא"מ בהיפריון:
לכאורה, מדובר באירגון אחד בעל הסכמה מלאה.
כשבודקים קצת יותר לעומק, מגלים שגם למכונות יש סיכסוכים פנימיים (האדריכל והמטריקס VS התוכנות הסוררות VS אייג'נט סמית'… אני בטוח שיש עוד)
מתערב איתך שאם
ישאלו את האחים הם יטענו שהם מעולם לא קראו את היפריון? :)
הרי עוד לא נוצר היוצר שהודה שהוא גנב מיצירה אחרת..
האמת היא
שאני די בטוח שהם סיימו לכתוב את התסריט לפני ש"עליית אנדמיון" יצא, ורק בספר הזה הובהר לגמרי כל עניין הפוליטיקה הפנימית של הא"מ.
לא צריך להעליב
לגבי הסוכרים כבר ענו לך.
לגבי הגרביטציה. התיאוריה שאומרת שהשמש מפיקה אנרגיה על ידי גרביטציה היתה נפוצה לקראת סוף המאה ה- 19 כשעוד לא הכירו את הכוחות האטומיים. ההסבר הנוכחי מדבר על היתוך אטומי אבל עד כמה שאני זוכר יש בעיה עם התיאוריה הזו – יוצא שעדיין חסרה אנרגיה והאנרגיה הזו מגיעה מהפוטנציאל הכבידתי. השמש כל הזמן מתכווצת ומקטינה את הפוטנציאל הכבידתי של עצמה. הפרש האנרגיה מסייע לתהליך ההיתוך.
אלה היו עוד 5 דקות מיותרות על פיסיקה.
שאלות (כהסככב''ל)
"האחד השמיני"
אז במטריקס 4 ניאו זה סיגורני וויבר?
(והנה עוד קשר לבאפי – ג'וס ווידון כתב את התסריט ל"הנוסע השמיני 4". האם ג'וס ווידון הוא 'הארכיטקט'?)
==========================================================
(כהסככב"ל: כותרת הושארה סתם ככה כי בא לי)
עוד שאלה אחת (כה''ב)
גם אני חשבתי על זה אבל….
סספנד אחי… אל תתן לזה להשפיע על חווית הצפייה שהיא גם ככה לאמשו…
יש לי תאוריה
כבר דובר בתגובות כאן על כך שאפשרי שתינוקות נולדים בהפרייה מלאכותית בין שני אנשים המחוברים למאטריקס. אולי כשדבר כזה נעשה, המאטריקס אוטומטית גורמת לזוג (או לפחות לאישה) להאמין שקיים מצב של הריון. כשהתינוק נולד, הוא מחובר למאטריקס ומצורף להוריו בעולם המדומה בעוד שבמציאות הוא מוכנס לאינקובטור דביק.
או להפך
כשזוג במטריקס חושבים שהם בהריון, המכונות לוקחות זרע וביצית מהם ומכניסות תינוק למטריקס.
נולדים, גדלים ומתים. מה הבעיה?
בסרט הראשון אפילו הסבירו לנו שאחרי שהם מתים הם "מנוזלים" כדי לשמש מזון תוך ורידי לחיים. שלא לדבר על זה שהראו לנו בדיוק איך מחברים תינוקות למטריקס.
לא סביר
התינוקות בשדה הם פשוט הילדים של אותם אנשים במטריקס. עניין פשוט של הפריה חוץ גופית. כן, יש שם המון ילדים, אבל עצרת פעם לבדוק כמה נשים בעולם נמצאות בהריון בכל רגע נתון? אני מבטיח לך שזה לא יוצא רחוק.
עד כמה שראינו, המכונות מנסות כמה שפחות להתערב בחיים של בני האדם. למה? לא יודע (אם כי יש לי כמה תאוריות). אבל זה הרושם הכללי. בהתחשב בכך, כל התאוריות האלה של השטלת זכרונות או רעיונות נראים לי קצת far fetched.
כי את שדות התירס לנצח
ניאו ראה במו עיניו – זו הייתה כל הפואנטה של "אי אפשר להסביר את המטריקס, צריך לראות אותה."
כמובן, שמורפיוס הוא זה שנתן לניאו את הגלולה הכחולה, ותמיד אפשר לטעון שהוא ניסה – והצליח – לשחק לו במוח… ;)
ניאו לא ראה את השדות.
מורפאוס אמר שהוא ראה אותם. ואחרי הסרט השני, "ראה במו עיניו" זה כבר לא מאוד משכנע.
ניאו *כן* ראה את השדות
ניאו *כן* ראה את השדות בסרט הראשון:
אחרי הגלולה האדומה, כשהוא מתעורר, מגיע זקיף לראות מה קרה ומחליט לנתק אותו מהצנרת, להוריד לו את המים ולשלוח אותו במורד מגלשה סטייל לונה-גל. אבל עד שהזקיף מגיע, ניאו מספיק להעיף מבט סביבו.
אלה לא השדות,
זאת "תחנת הכח".
את השדות (שבהם מגדלים עוברים) ניאו רואה רק בהדמיה, שלצורך העניין עשויה להיות לא אמיתית יותר מהמטריקס.
ניטפוק!
מורפיאוס נתן לניאו את הגלולה האדומה (אותה ניאו בחר),לא את הכחולה.
ניטפוק
שם הסרט, לפי מה שמודפס על הכרטיס, הוא בכלל: "מאטריקס 2"
במלעיל ישראלי מוטעם היטב, מן הסתם.
תלוי איפה כנראה
בגלובוס שבגרנד קניון כתוב "מטריקס רילודד"
בסינמה סיטי
אז מודפס.
אם אני הייתי מסתמך על מה שמודפס על הכרטיס, הרי שראיתי את "ידויים של מוח מסוכן" ו"השקט מכים שנית".
ואל תגידו לי שאין מספיק מקום!
זה מקצוע אולימפי, נכון?
ידויים של מח מסוכן, אני מתכוון. ניקולאי צ'ינחושצ'צ'ינוב, המיידה ההונגרי ניגש אל הקו. בידיו – המוח של חניבעל לקטר. הוא מבצע את הסיבוב-וחצי המסורתי, יש פסילה? — אין! והנה המוח מרחף לו… עשר מטר… עשרים מטר… האם יהיה פה שיא? כן! לא! המח של לקטר נשפך על הרצפה בקו ה-26 מטר! איזו דרמה! צ'ינחושצ'צ'ינוב יקבל את הזהב, אבל חברים, הוא נראה מאוכזב. הוא קיווה לשבור את השיא העולמי של ין פן צ'ן חן, המיידה התאילנדי, שבשנת 92' יידה מח של חזיר בר סיבירי ל-27.05 מ'. לא נורא, אולי בשנה הבאה. צ'ינחונצ'צ'ינוב מקווה עד אז להשיג את המח של סדאם חוסיין.
אבל יש לו שני נסיונות לפחות
כי *ידויים* של מוח מסוכן, לא ידוי.
אני ראיתי באולם 1 בסינמה סיטי והסאונד היה משובח ביותר.
נשפך אל האולם מכל כיוון אפשרי, הרעיד את הרצפה והקירות, וגם מימדי המסך הרחב היו משובחים ביותר.
היה משהו שהאדריכל אמר,
ולא זכור לי כרגע מה, שגרם לי להרהר אם הוא אולי כן אנושי, במקרה.
ספוילר נדיר לREVOLUTIONS
נראה לי די שטויות במיץ.
-האשף הדגול
אח שלך אכן מניאק
כי הוא סיפר לך סיפור מצוץ מהאצבע. תביאו מחסן של כובעים – אם זה התסריט של Revolutions אני אוכל את כולם.
לא כ''כ חשוב..
אבל מוניקה בלוצ'י בכלל לא משתתפת בסרט הבא אז לא יכול להיות קרב בינה לבין טרינטי…
ספוילר נדיר לREVOLUTIONS
חגיגות נצחון, הלוויה של מורפיאוס, נשיקות.
ספוילר נדיר לREVOLUTIONS
ולמה לכל הרוחות הרסת לי את הסרט?
אני לא יסלח לך על זה אם זה באמת הסרט כי הוא נשמע ג-ר-ו-ע
אני לא מאמינה שהמטריקס השלישי יהיה עד כדאי כך מסריח
א. זה לא באמת הסרט.
ב. ונגיד שזה היה – ההודעה מסומנת בסימן ספוילר, והכותרת אומרת "ספוילר ל-Revolutions". היא גם די ארוכה, ככה שיכולת להפסיק לקרוא אותה באמצע אם זה הציק לך.
אז מה היה בסוף?
בעקבות ההפנייה של רד פיש לפתיל הזה [בדו"חקו של 31.5.04] נורא סקרן אותי לדעת מה היה בסוף בסרט (שלא ראיתי ואני לא מתכוונת לראות בקרוב).
כמה מהספוילר לתסריט הזה הוא אמת?
אפס, כמובן
מה שכן, התסריט האמיתי לא היה הרבה פחות גרוע.
עכשיו יש לי סיבה לא להאמין
טנק
טנק לא מת בסרט הראשון, ובמקור, הוא היה אמור להיות גם בשני הסרטים הבאים. אבל סכסוך על רקע פיננסי בין הוושאבסקים למרכוס צ'ונג, השחקן שגילם אותו (ונעצר אחר כך באשמת איומים) הביא לכך שהוא לא ישתתף בסרטי ההמשך, לכן הדמות של טנק הוחלפה בדמות החדשה של לינק. עכשיו, כמובן, מרכוס צ'ונג תובע את הוושאבסקים בטענה שהיה לו איתם חוזה שבעל-פה לגלם את טנק בשני הסרטים. ומתי ואיך טנק מת? כנראה מתישהו במשך ששת החודשים שבין הסרט הראשון לשני. לגמרי לא ברור.
אולי הוא מת מפצעיו...
טנק
אני אישית מעדיפה את לינק…
הוא הרבה יותר חמוד
פם פם פ-ד-פפם פפם פ-פד-פפם פפם
קבל ח''ח
על הכנסת המילים Ping-Pong, Cleavage ו-Bullet-time למשפט אחד. זה חייב להיות אחד מהקונספטים המבריקים ביותר ששמעתי לאחרונה.
האמת היא שמאחר שקרבות הקונג-פו הם רק מטאפורה
פנים סרטית ליכולת המניפולציה של המטריקס, הרי שמטפורה טובה באותה מידה יכולה להיות משחק פינג-פונג קטלני.
אוי, כזה אני רוצה.
משחק פינג פונג קטלני בזמן קליע. נשמע חביב בהחלט
כזה?
http://www.pingpong-movie.com/
והטריילר:
http://www.asmik-ace.co.jp/trailer/qt/pingpong/pingpong-sp-w480.mov
הוא אומר באופן מפורש: הוא הרי רק תוכנה. כשהשמידו אותו, הוא לא באמת "נהרג" (אין שום דבר ביולוגי שימות מאחוריו) – והוא ידע מה הם הכללים ומה עליו לעשות (למחוק את עצמו, אני מניח), אבל החליט/אולץ (compelled) לא לעשות את זה.
בכלל,
מה המטרה שלו?
לנקום בניאו?
לעשות צרות?
להתרבות כמו חיידק עד שכל מה שיישאר במטריקס יהיה הוא והמטריקס לא תוכל לתפקד יותר, בגלל שלא יהיה ניתן לחסלו?
להשתלט על כל בני האדם באשר הם?
_______
או משהו כזה…
ביקורת מצויינת
הסרט הזה הוא דוגמה קלאסית לסרט המשך לא מתוכנן לסרט. יותר מדי דברים חדשים שלא היה להם רמז בקודם הם האלמנט הבולט של סרט כזה. אך דומים לזה גם סרטי הבחזרה לעתיד והם היו מצויינים אחד אחד. הסרט הזה פלות, אך עדיין היה נחמד לגלות את כל הצדדים במטריקס, ושאר הפרטים שהפכו סרט שבמרכזו דמויות, לסאגא שבמרכזה עולם.
האקשן היה מצויין אך העלילה, ובמיוחד הבירבורים הלא ברורים בסוף לא הועברה טוב, לטעמי.
-האשף הדגול
זו הבעיה...
כמו שרשמתי אי שם בהודעה הארוכה שלי למעלה – זה לא שהעלילה לא הייתה טובה, היא פשוט הועברה עם כל החן והעדינות של פיל. בחנות חרסינה. בזמן רעידת אדמה. או משהו.