סרט השנה 2018: הגמר

קרא לי רפסודיה בוהמית מתנגנת בזמן חיפוש מקום שקט מחוץ לאבינג, מיזורי תוך כדי שראלף שובר את אי הכלבים: התרסקות: ממד העכביש: מלחמת האינסוף.

נראה שכל שנה קוברים את הקולנוע, מספידים אותו, טוענים שנטפליקס לקחו אותו לחצר וירו לו בראש ובסופו של דבר חוזרים לסכם את השנה ושוב נדהמים לראות שבעצם, הייתה שנה נפלאה לקולנוע. שלושה סרטי אנימציה, שני סרטי אוסקרים, סרט מתח קטן, סרט נוקמים ענק, סרט אימה קטן-ענק, סרט על להקה עצומה ומשימה בלתי אפשרית אחת מרכיבים את העשירייה שלנו. מגוון של סרטים מכל הז'אנרים שמוכיחים שיש לקולנוע עוד הרבה מה להציע בשלל תחומים – בין אם אלה בלוקבאסטרים, סרטי אינדי, סרטי אוסקר או סרטי אנימציה של דיסני או סוני או ווס.

אבל בינינו, מבין העשירייה הזאת – מי הוא הטוב ביותר?

סרט השנה של עין הדג לשנת 2018:

מס' מצביעים: 715

Loading ... Loading ...

אלה הם עשרת הסרטים שהגיעו למקומות הראשונים בדירוג בסקר המקדים. בהמשך הדירוג נמצאים:

11. דדפול 2
12. ליידי בירד
13. שחור על לבן
14. משפחת סופר-על 2
15. רומא
16. סטאלין מת!
17. אני, טוניה
18. פדינגטון 2
19. צורת המים
20. חוטים נסתרים
21. העולם שאחרי: הכחדה
22. הבלדה על באסטר סקראגס
23. זמנים קשוחים באל רויאל
24. כוכב נולד
25. משודרג
26. הפנתר השחור
27. הבלתי רשמיים
28. בליינדספוטינג
29. הכנסייה החדשה
30. חי בסרט

מתוך 294 סרטים שנמצאים ברשימה, 263 נצפו על ידי אדם אחד לפחות; 157 סרטים קיבלו מעל 10 הצבעות ו-31 סרטים קיבלו מעל 100 הצבעות. הסרט שדורג הכי הרבה פעמים (לטוב ולרע) הוא "הנוקמים: מלחמת האינסוף". אחריו נמצאים "הפנתר השחור", "שלושה שלטים מחוץ לאבינג, מיזורי", "דדפול 2" ו-"משפחת סופר-על 2". 122 סרטים דורגו בחמישיה הנבחרת של אדם אחד לפחות.

אם בשנה שעברה העשירייה הייתה ידועה וברורה יום לאחר הסקר, השנה היה מותח. לא רק הקרב על המקום העשירי – כמעט בכל יום שניים-שלושה סרטים התחלפו ברשימה. הלכנו לישון עם רשימה אחת וקמנו לרשימה אחרת. לאורך כל שבוע ההצבעות היו רק 4 סרטים שנשארנו מתחילת השבוע ועד סופו. כל השאר ירדו, עלו, נעלמו וחזרו – ממש עד הרגע האחרון.

למי שלא יודע, על מנת למנוע היווצרות עשירייה שהיא על טהרת הסרטים שכולם ראו כדי לתת צ'אנס גם לסרטים קטנים יותר, יש לנו שקלול שמעלה מעלה סרטים קטנים ואהובים על חשבון סרטים גדולים שקיבלו הרבה הצבעות "אהבתי", אבל גם הרבה "ככה-ככה" ו"לא אהבתי". כלומר, מנגנון שלא רק סופר "אהבתי" אלא משקלל כמה אהבתי יש לך ביחס ל"לא אהבתי" ו"ככה-ככה". שנה שעברה ההבדל בין שתי הרשימות לא היה דרמטי – בין רשימת הדירוג ורשימת השקלול היה הבדל של סרט אחד בלבד. השנה, זה משמעותי – 4 סרטים שזכו לדירוג נמוך יותר עלו בזכות השקלול והשתבצו בעשירייה, למשל – "חיפוש". סרט שגם פה באתר ראו פחות מ-100 אנשים אבל הוא הגיע לעשירייה בזכות ההישג מדופלם שהוא: אף אחד מהמדרגים שלו לא העניק לו "לא אהבתי". אגב, גם "לילה בטירוף" (מקום 43 בסרטי עין הדג של השנה) הגיע לאותו ההישג, עם 95 מצביעים  – אבל היה חסר לו קהל אוהד שחשב שהוא אחד מחמשת סרטי השנה, ועל כן "חיפוש" עקף אותו בסיבוב.

השנה הרשימה הרבה פחות "בלוקבאסטרית". יש שני סרטי גיבורי על בסך הכל (אחד מצוייר ואחד לייב אקשן), סרט "משימה בלתי אפשרית" אחד (הראשון מהסדרה שנכנס לעשיריית השנה של עין הדג) ושאר שוברי הקופות ברשימה אומנם הרוויחו הרבה כסף, אבל הם לא ממש עונים על הגדרת הבלוקבאטסר הטיפוסי – "רפסודיה בוהמית" הוא ביוגרפיה מוזיקלית, "ראלף שובר את האינטרנט" הוא יותר סרט דיסני מסרט בלוקבאסטר ו"מקום שקט" הוא סרט אימה בתקציב קטן שהפך ללהיט מפלצתי די בנס. שאר הסרטים ברשימה הרוויחו 110 מיליון דולר בקופות ארה"ב ביחד, שזה קצת פחות משישית ממה ש"מלחמת האינסוף" הרוויח לבדו.

הסרטים שמרכיבים את העשירייה מראים שבכל תקופה בשנה יש מה לראות בקולנוע – 4 מהם מגיעים מהחצי הראשון של 2018 ו-6 מהם מגיעים מהחצי השני. הסרט הכי מוקדם יצא כמה שבועות לתוך ינואר ("שלושה שלטים מחוץ לאבינג, מיזורי") והסרט הכי מאוחר יצא שבועיים לפני תחילת הסקר ("ספיידרמן: ממד העכביש").

הסרטים הלא מופצים ממשיכים להראות את כוחם – ארבעה מהם מקשטים את 30 סרטי השנה של עין הדג. "העולם שאחרי: הכחדה" הוא סרטו השני של אלכס גארלנד שלא מופץ בארץ וזוכה לאהבה כאן באתר – למרות שיש לציין שסרטו הראשון, "אקס מאכינה", הגדיל לעשות וגם נכנס לעשירייה באותה השנה.

ובכלל, הייתה שנה קשה מהרגיל לבמאים שהיו בעבר בעשירייה – קוארון לראשונה מאז "הארי פוטר והאסיר מאזקבאן" מצא את עצמו מחוץ לעשירייה, וזה עוד כלום לעומת דמיאן שאזל שאחרי שני סרטים ברצף בעשיריית עין הדג (וזכייה של "לה לה לנד" בסרט השנה) לא הצליח להכניס את "האדם הראשון" אפילו לרשימת 30 הסרטים השנה, וגם זה עוד כלום לעומת סטיבן ספילברג, שהוציא השנה שני סרטים, ששניהם לא נכנסו לרשימת 30 הסרטים והם אפילו לא היו קרובים לכך.

שנה קשה עוד יותר הייתה לקולנוע הישראלי: "הבלתי רשמיים" הוא הנציג היחיד של הקולנוע המקומי, ואין סרט ישראלי נוסף שכמעט ונכנס. כמו כן גם השנה, נראה ששובר הקופות הישראלי השנתי (הפעם "סיפור אחר") לא הוציא את קהל עין הדג מהבית, והסרט קיבל רק 35 הצבעות בסך הכל.

בכל זאת יש כמה במאים שחוזרים אלינו – ווס אנדרסון מכניס את סרטו החמישי לעשירייה ומשתווה לפיטר ג'קסון וטרנטינו, מה שהופך אותו לבמאי הרביעי הכי פופולרי בתולדות האתר (מכיוון שעדיין חסרה לו זכייה). ריץ' מור, בין "ראלף הורס" אחד לשני ו"זוטרופוליס" באמצע מוצא את עצמו עם כניסה שלישית לסקר סרטי השנה וממצב את עצמו כבמאי שכדאי לעקוב אחרי הפרוייקט הבא שלו. מרטין מקדונה, בריאן סינגר, והאחים רוסו כולם מכניסים את הסרטים השניים להם לרשימה (מי היה מאמין שבריאן סינגר יהיה במאי רלוונטי ב-2018?). חוץ מהם, מדובר ברשימה של במאים חדשים: חלק ממש מהניילונים (מדובר בסרט ביכורים עבור הבמאי של "חיפוש" ושניים מהבמאים של "ספיידרמן: ממד העכביש"), וחלקם שביימו כבר כמה סרטים אבל רק עכשיו הגיעו למעמד הנ"ל.

אתם יודעים מי עוד הכניס סרט חמישי לעשירייה? ספיידרמן. אוקיי, הוא אולי לא במאי אבל איש העכביש הכניס את סרטים מספר ארבע וחמש בהשתתפותו לעשירייה השנה, לאחר שהשתתף בשלושה סרטים שונים לאורך השנים חוץ מהשניים הללו ("ספיידרמן 2", "קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים", "ספיידרמן: השיבה הביתה"). גם איירון-מן הגיע לאותו ההישג (שני סרטי נוקמים, סרט ספיידרמן, סרט קפטן אמריקה וסרט אחד שלו) אבל את איירון מן תמיד מגלם רוברט דאוני ג'וניור. את ספיידרמן, לעומת זאת, לאורך תולדות הסקר גילמו שלושה שחקנים שונים בלייב אקשן ועוד איזה שבעה בגרסה המצוירת שלו. שניהם כרגע זוכים בתואר הדמות שהופיעה בהכי הרבה סרטים בין סרטי השנה של עין הדג.

הסרט הגרוע של השנה היה "עולם היורה: נפילת הממלכה". כלומר, זה קצת מסובך ואין לנו ממש מדד חד משמעי לבדוק את הנושא הזה אבל בכל מדד שכן יש לנו – הסרט הגיע למקום האחרון. טוב, יש מדד אחד שבו מובילים עליו ("הסרט שלא קיבל הצבעה חיובית אחת") ושם מנצח דווקא "אילם". ברכות ל..זוכים?

בתואר "הסרט הככה-ככה ביותר של השנה" זוכה "ונום", שאיזן בצורה מושלמת את האנשים שלא אהבו אותו ושאהבו אותו, וקיבל בנוסף לכך 60 קולות של "ככה-ככה". תאנוס היה מלא גאווה למשמע ההישג שלו. חוץ ממנו ראויים לציון "אושן 8",  ו"סולו: סיפור מלחמת הכוכבים" שהיו קרובים גם הם לציון מאוזן לחלוטין.

הסקר יישאר פתוח במשך שבוע, עד יום ראשון, ה-13.1, בלילה. ואז – סקר הופעת השנה.

את תולדות סקרי סיכום השנה הקודמים של האתר, ולינקים לכל הסקרים הקודמים, אתם יכולים למצוא פה: ההיסטוריה של סיכומי השנה של עין הדג.