ירח אדום

הגירסה הבוגרת-יותר-אפלה-יותר לכיפה אדומה היא סרט דמדומימי יותר מדמדומים. וזה לא רע כמו שזה נשמע

“ירח אדום" פחות גרוע מכפי שהוא נשמע.

זה לא אתגר גדול, כי הסרט הזה נשמע מגוחך יותר מצביקה פיק על קורקינט. השם המקורי של הסרט הוא פשוט "כיפה אדומה", והבמאית קתרין הארדוויק אחראית ל"דמדומים" הראשון. כבר מהטריילר אפשר היה להבין שהשילוב הזה מכוון: הסרט הזה מספר את אגדת האחים גרים המפורסמת, כפי שהיתה נכתבת על ידי סטפני מאייר. לילדה הקטנה, הזאב והסבתא הוזרקו שלושה טון הורמונים, רומנטיקה מאולצת, דיאלוגים מביכים וג'ל לשיער.

כיפה אדומה היא בגירסה הזאת נערה בת-עשרה בשם ואלרי (אמנדה סיפריד, נראית מצוין באדום) המאוהבת בחוטב עצים צעיר עם שיער זקוף תמידית, שהוא אולי, ואולי לא, אדם-זאב. קשה לדעת, כי בעולם הפנטזיה המוזר שבו מתרחש הסרט אנשי זאב דווקא לובשים חולצה לפעמים. כדי שיהיה ניתן לטעון שמדובר בגירסה בוגרת ואפלה ל"כיפה אדומה", היא מסתובבת רוב הסרט עם גלימה אדומה בוהקת, לא מוותרת על אף הזדמנות לבקר את סבתא, וגם המשפט "למה יש לך עיניים כל כך גדולות" וכו' מופיע בסרט. הקהל, במקרה שתהיתם, מתגלגל מצחוק. וזה לא הרגע היחיד בסרט שמצחיק מהסיבות הלא נכונות.

דוגמה מהדקות הראשונות של הסרט: קבוצה של אנשי הכפר יוצאים לחפש את הזאב הגדול והרע בתוך מערה. אחרי כמה צעדים באפלה, הם מגיעים לצומת במנהרה. מה יעשו אנשים הגיוניים המחפשים חיה ענקית ורצחנית?
"בואו נתפצל" הם מכריזים.
אני דופק את היד במצח.
אחרי דקה, אחת משתי הקבוצות מגיעה לעוד צומת במנהרה.
אני, מייעץ משורה 6: "אולי תתפצלו שוב?"
הם: "בואו נתפצל שוב".
אני: דופק לעצמי מכה במצח שמעיפה אותי אל שורה 7.

ויש עוד כאלה. הנערה הקרועה בין שני אהובים, אחד מהם בעל שיער עומד, היא ניסיון לא מוסתר לחקות את "דמדומים", וכזאת גם הנאמנות הכלבלבית (האם זה רמז?) של שניהם: "גם אם תפגעי בי, גם אם תירקי עלי, אמות בשבילך, ואז אקום לתחיה מהמתים רק כדי שאוכל למות בשבילך שוב". המוזיקה אנכרוניסטית להפליא, שלא לדבר על עיצוב השיער. כשהסרט מגוחך, הוא כל כך מגוחך, שלפעמים נדמה שהבמאית קתרין הארדוויק – שהיתה אחראית במידה רבה להצלחה של "דמדומים", אבל אז פוטרה מהסדרה – דווקא יודעת בדיוק מה היא עושה, ובתור אצבע משולשת למפיקים שזרקו אותה עשתה בכוונה סרט דמדומימי יותר מדמדומים, ונהנית מכל רגע של קאמפיות.

או אולי היא פשוט גרועה. קשה להיות בטוח.

למרות כל השטויות, יש ב"ירח אדום" גם סיפור לא רע. הרבה אנשי זאב ראינו בקולנוע בזמן האחרון, אבל כמעט תמיד הם סתם עוד מפלצת שאפשר להשתמש בה מדי פעם כשנמאס מערפדים. ולכן, כמו הערפדים, הם הפסיקו להיות מסתוריים או מפחידים. היה צריך את כיפה אדומה כדי לחזור סוף סוף למקורות ולזכור מה באמת מפחיד באנשי זאב: העובדה שכל עוד הירח אינו מלא, הם נראים בדיוק כמו אנשים רגילים. אתה לא יודע מי מהאנשים סביבך הוא אדם זאב. זה יכול להיות השכן, הדוור, או אפילו אשתך, פם פם פם!

וזוהי בעצם העלילה העיקרית בסרט: אחרי שגמרו להתפצל במערות, מגיע אל הכפר כומר לוחם ברשע, מין ואן הלסינג שכזה (גארי אולדמן עם מבטא לא ברור, לא מתאמץ), ומגלה לטמבלים את מה שהם היו צריכים לדעת מזמן: הזאב שממנו הם מפחדים לא גר בשום מערה; הוא אחד מאנשי הכפר. מאותו רגע הסרט הופך למותחן "מי עשה את זה?", שבו כולם חשודים: ישנו החשוד המובן מאליו, החשוד השני שהוא בעצם החשוד העיקרי כי מובן מאליו שהחשוד המובן מאליו לא יהיה באמת אשם, זה שנראה כמו האחרון שהייתם חושדים בו ולכן הוא בעצם החשוד העיקרי, והסבתא. כן, הסבתא. הסרט נהנה לזרוק רמזים לפה ולשם – בעצם, "רמזים" זו מילה עדינה מדי, והסרט לא עדין. מדי פעם הוא מתרכז בדמות זו או אחרת ומשמיע מוזיקה מאיימת, כאומר "אולי זה הוווווווווא???". ולמרות הכל, אני שמח לדווח שהניחוש שלי לגבי זהות הזאב היה שגוי.

"ירח אדום" גם נראה מצוין, כל עוד אתם לא מבלבלים בין מצוין לריאליסטי. הכל מלאכותי, אפילו עצי היער נראים כמו פלסטיק, אבל הוא יפה, בין השאר בזכות הרבה צילומים של גלימה אדומה על רקע שלג לבן. הזאב, כשהוא נכנס לפריים סוף סוף, לא יזכה בשום פרס על אפקטים מיוחדים, אבל לפחות הוא נראה כמו זאב רשע מהאגדות, ולא אחד מהכלבלבים המגודלים מ"דמדומים".

הרבה אנשים יטענו ש"ירח אדום" הוא אחד הסרטים הגרועים של השנה, ויהיו להם הרבה נקודות נכונות. אבל אם אתם מגיעים עם מספיק פופקורן וחברים, ומוכנים ליהנות מקצת קאמפ טוב, אפשר בהחלט ליהנות ממנו. נגיד את זה ככה: זה הרבה, הרבה יותר טוב מ"ירח חדש".

(פורסם בגירסה מקוצרת ב-Time Out תל אביב)