ראיון סוף חי וקיים, ואתם יכולים לצפות בו

למרות הכל, הסרט שהרגיז את קים ג'ונג און מגיע לקולנוע, וגם לאינטרנט

זה מצב מוזר, שבו אני לא צריך לכתוב חדשות קולנוע כי אתם יכולים לקרוא אותן בכותרות הראשיות של העתונים היומיים והאתרים המיינסטרימיים. בארץ.

את הסיפור הלא ייאמן מסביב ל"ראיון סוף" בוודאי שמעתם בשבוע האחרון בכל מקום. סוני גנזה את הסרט; אובמה אמר שהוא חושב שהיא עשתה טעות בכך שהיא גנזה את הסרט; סוני הגיבה שהיא חושבת שאובמה עושה טעות בכך שהוא טוען שהם עושים טעות, ובינתיים חיפשה דרך להפיץ את הסרט בכל זאת.

אז אחרי כל הצרות האלה, סוני אכן מפיצה את "ראיון סוף" בדיוק בתאריך שבו הוא היה אמור לצאת במקור – כריסטמס, 25.12. אם כי ההפצה הזאת שונה מאוד מהמתוכנן.

רשתות בתי הקולנוע הגדולות לא רוצות להקרין את הסרט. אז הן לא יקרינו. אבל יש מספיק בתי קולנוע עצמאיים ברחבי ארצות הברית שהצהירו שאין להם בעיה להקרין את הסרט, והאיומים בטרור לא מפחידים אותם. הסרט יגיע מחר אליהם – כ-300 בתי קולנוע ברחבי המדינה. האולמות בוודאי יהיו מפוצצים. במובן הטוב של המילה.

אבל סוני עשתה יותר מזה: ממש כרגע, הסרט מופץ גם ברשת. זה תקדים מדהים מספר 1: הפצה של סרטים לפלטפורמת VOD או אינטרנט במקביל להפצתו בקולנוע היא כבר שיטה קיימת ונפוצה יחסית, אבל רק כשמדובר בסרטים "קטנים", שההפצה הקולנועית משמשת עבורם בעיקר מעין פרסומת להפצה למסכים הקטנים. עוד לא קרה מעולם שסרט "גדול", בתקציב גדול וכוכבים גדולים ומסע פרסום גדול, הופץ רשמית ל-VOD במקביל (למעשה, קצת לפני) שהוא מגיע לקולנוע. ובכל זאת זה המצב: אפשר לצפות בסרט ביוטיוב, תמורת מחיר ריצפה של 6 דולר, ב-Google Play, באתר הייעודי של סוני או ברשת של אקסבוקס (אקסבוקס?!? תקדים מדהים מספר 2: סוני מפיצים סרט באקס-בוקס?! בגיימרית, המשפט הזה הוא פרדוקס מוחלט. יום הדין. חתולים וכלבים חיים יחד). כל אפשרויות הצפיה בסרט מרוכזות באתר הרשמי שלו.

כל זה אומר שגם אתם יכולים לצפות ב"ראיון סוף" ממש עכשיו, אם בא לכם! רק שזה טיפה מסובך, כי כאן נכנס, באופן אירוני קצת, העניין של מגבלות הצפיה הגיאוגרפיות. כלומר, "אסור" לנו לצפות בסרט עכשיו, כי אנחנו לא באמריקה. שירותי VPN או סוגים אחרים של עקיפת מגבלות גיאוגרפיות יפתרו את הבעיה הזאת די בקלות. או שפשוט תחכו להפצה של הסרט בארץ, שכנראה תקרה – אם הוא מופץ שם, אין סיבה שהוא לא יופץ כאן.

אז, כן. סוף שמח לסיפור הזה? החירות ניצחה את הטרור? קצת, כן. אבל לא ממש. לטעון שסוני "ניצחה" כאן יהיה מאוד לא מדויק. סוני הפסידה הרבה, הרבה מאוד. כמובן, הסרט קיבל תשומת לב עצומה: אני לא יודע אם היה סרט אחר אי פעם שקיבל כל כך הרבה חשיפה חינם בתקשורת. אין הרבה סרטים שנשיא ארה"ב מדבר עליהם לפני שיצאו. כל זה כמובן יעזור להכנסות הסרט: למרות ההפצה המוגבלת והלא שגרתית, סביר ש"ראיון סוף" יכניס יותר כסף בעקבות הפרשה מאשר בלעדיה. זה עדיין רחוק מלפצות את סוני על כל ההפסדים שנגרמו לה.

הטעות של סוני היתה עצם ההכרזה על הביטול. כשבעלי רשתות הקולנוע אמרו שהם לא רוצים את הסרט, היא היתה יכולה פשוט להגיד: לא רוצים, לא צריך. רק מי שירצה – יקרין. הם היו מגיעים למצב הנוכחי. במקום זה, הם נבהלו וביטלו את ההפצה ואז ביטלו את הביטול, ובדרך גרמו לכל העולם החופשי לכעוס עליהם. בינתיים, אולפנים אחרים הצטרפו להתקפלות הכללית: סרט בשם "פיונגאנג", שאותו אמור היה לביים גור ורבינסקי, בוטל בחטף. את גביע האפסים הפחדנים העלובים מכולם מקבלת פרמאונט, שהחליטה פתאום שהיא לא מרשה לאף אחד להקרין את "טים אמריקה", כי גם בו אחד הרודנים הרצחניים והאכזריים בעולם מוצג באופן לא מחמיא. סוני לפחות קיבלה איומים מפורשים; על פרמאונט אף אחד לא איים, הם החליטו להשתפן ולצנזר את עצמם מיוזמתם. הסרט הזה אולי מוקרן, אבל נראה שהאיום בטרור עשה את מה שאיומים בטרור אמורים לעשות: גרם לאולפנים לשקשק. אם בגלל הפרשה הזאת לא ייעשו בעתיד הקרוב סרטים שמראים ביקורתיות כלשהי כלפי צפון קוריאה, דאעש, HOT או כל גוף מתועב אחר, קשה לומר שניצחנו.

עוד השפעה משעשעת של הסיפור הזה היא ש"ראיון סוף" הפך לסרט הטוב ביותר אי פעם, על פי IMDb, כמובן. עשרות אלפי אנשים העניקו לו את הציון 10, כמעין הצבעת מחאה, כמובן. עם כ-20 אלף מצביעים, הציון שלו היה 10 עגול. עכשיו, עם 46 אלף מצביעים, הוא ירד ל-9.9 "בלבד". מובן מאליו שלציון הזה אין שום קשר לאיכות האמיתית של הסרט; ימד"ב כנראה הבינו את זה, ולכן לא מאפשרים לסרט להיכנס לרשימת 250 הסרטים הטובים של כל הזמנים שלהם, למרות שעל פי כל קריטריון הסרט היה אמור להיות שם, ולהיות במקום הראשון בהפרש עצום. אני לא בטוח שלסרט הזה יוכל להיות אי פעם ציון ימד"ב "אמיתי": 46 אלף קולות הם משקל עצום מדי לעומת כל קולות שהסרט יקבל מאנשים שבאמת ראו אותו.

כמו כן, הביקורות גורסות שהסרט למעשה די בינוני. אבל זה מזמן, מזמן, מזמן הפסיק להיות העניין.

תגיות: