מה יש ב"השוטר" שמצדיק הגבלה מגיל 18 ומעלה?

האם הצגת מחאה אלימה נגד הפער החברתי היא מה שגרם לועדה לביקורת סרטים להגביל את גיל הצפיה ב"השוטר"?

טענות קשות הופנו הבוקר אל המועצה לביקורת סרטים בישראל ("הצנזורה") לאחר שזו הגבילה את הצפיה בסרט הישראלי "השוטר" לגילאי 18 ומעלה בלבד. לטענת יוצרי הסרט, ובהם הבמאי נדב לפיד, מדובר בנסיון השתקה על רקע פוליטי, שכן הסרט אינו כולל מראות של אלימות קשה או סצינות מין חושפניות (אם כי יש בו מעט עירום).

"השוטר" עוקב בחלקו הראשון אחר חייו של שוטר ביחידה למלחמה בטרור, על עבודתו התובענית, אשתו ההרה והריטואלים המצ'ואיסטים שהוא מנהל עם חבריו. לאחר מכן מעמת "השוטר" את גיבורו עם קבוצת אנרכיסטים רדיקלית, שמתכננת לבצע פעולה אלימה נגד בעלי ההון כדי למחות על הפער החברתי והכלכלי. בין ההישגים שנרשמו לזכות הסרט ניתן למנות את פרס בחירת השופטים בפסטיבל לוקרנו הנחשב בשוויץ (הפרס השלישי בחשיבותו בפסטיבל), שבע מועמדויות לפרסי אופיר, בהן מועמדות לפרס הסרט הטוב ביותר, ופרסי התסריט והצילום בפסטיבל ירושלים.

מדובר בצעד די נדיר של המועצה לביקורת סרטים: הגבלה של סרטים לגיל 18 ומעלה היא נדירה למדי, וסרטים עם תכנים מיניים ואלימים קשים קיבלו הגבלות "רכות" יותר. עם זאת, החלטותיה של המועצה גרמו בעבר להרמת גבות לא מעט פעמים. כך, לדוגמה, הוגבל "כלבת" לצפיה מגיל 16 ומעלה, ואף כי הסרט אלים, הרי שסרטים אלימים ממנו בהרבה, כגון "פיראנה" הוגבל לצפיה מגיל 14 ומעלה; סרטי הרפתקאות קיציים שנחשבים לבידור לכל המשפחה, כמו "אקס-מן: ההתחלה", קיבלו הגבלות לגיל 14 ומעלה, וסרטים המציגים הומוסקסואליות נוטים לקבל דירוגים מחמירים – כמו "כמעט 17" ו"ג'ו ובל", שהוגבלו שניהם לגיל 18 ומעלה.

יוצרי הסרט, הבמאי נדב לפיד והמפיק איתי תמיר, אמרו ל-Ynet כי נראה שהראיה הביקורתית שמציע הסרט, ובה בחינה של מקומו של הלוחם בישראל והתנגחות כנגד אילי ההון וכנגד השלטון, נתפסים כאיום על ידי המועצה, עד כדי ההחלטה להגביל בצורה משמעותית את החשיפה שיקבלו רעיונות אלו על המסך הגדול.