סרט השנה 2020: הגמר

2020 כבר ממש מאחורינו: בוא נבחר את הסרט הכי טוב שלה ונסיים עם זה.

עוד לא סיימנו לסכם את 2020, שנה שיש מה להגיד עליה (ועל פי המעט שקיבלנו מ-2021, נראה שאנחנו בפני עוד שנה מלאת תהפוכות), אבל בכל זאת הגיע הזמן לשים אותה מאחור ולהגיד: מבין עשרת הסרטים שלפנינו – מי הסרט הטוב ביותר?

סרט השנה של עין הדג לשנת 2020:

מס' מצביעים: 683

Loading ... Loading ...

אלה הם עשרת הסרטים שהגיעו למקומות הראשונים בדירוג בסקר המקדים. בהמשך הדירוג נמצאים:

11. טנט
12. הג'נטלמנים
13. משחקי ציד
14. מוליכי הזאבים
15. הפרידה
16. קדימה
17. קורפוס כריסטי
18. אף פעם לעתים רחוקות לפעמים תמיד
19. חינוך רע (2020)
20. מחוץ למערכת
21. אני חושבת לגמור עם זה
22. חיים נסתרים
23. פרה ראשונה
24. דייוויד אטנברו: על פני האדמה
25. ילדי הסווינג

מתוך 122 סרטים שנמצאים ברשימה, 119 נצפו על ידי אדם אחד לפחות; 75 סרטים קיבלו מעל 10 הצבעות וארבעה סרטים בלבד קיבלו מעל 100 הצבעות. הסרט שדורג הכי הרבה פעמים הוא "ג'וג'ו ראביט". אחריו נמצאים "1917" ו"פאלם ספרינגס". 74 סרטים דורגו בחמישיה של אדם אחד לפחות.

חדי העין מביניכם אולי שמו לב שהרשימה הפעם נמשכת עד 25 ולא 30. הסיבה לכך היא שהמחסור בסרטים ברשימה (כחצי משנה רגילה), והמחסור בצופים (כמו שהראו התגובות פה: יש צופי קולנוע אדוקים שאפילו לא ראו מספיק סרטים לחמישייה) גרם לכך שנחליט שהפעם נציג קצת פחות סרטים מבדרך כלל. עמכם הסליחה, ולמי שמתעניין – אפשר בכל זאת למצוא את המקומות האלה בקבוצת הפייסבוק שלנו.

לראשונה מאז 2015, אף סרט של מארוול לא נכנס לעשירייה – דבר שאולי פחות מרשים בהתחשב בכך שלא יצא סרט של מארוול השנה, ובכל זאת. בכלל, אין בעשירייה שום סרט שמבוסס על קומיקס כלשהו, מה שלא קרה מאז 2013. בנוסף, זאת הפעם הראשונה מאז 2014 שאין סרט אנימציה ברשימה. גם סרטי "זיכיון" כאלה ואחרים בקושי יש כאן: "בלתי נראה" הוא יותר עיבוד ספרותי חדש מאשר "רימייק", מה שמשאיר את "סרט המשך בוראט" כסרט ההמשך היחיד ברשימה.

כאמור, שלושה סרטים לא קיבלו אפילו קול אחד, ואלו הם: "ויק ההורס", "עושים שכונה" ו"שותפים לרשע". כל הסרטים קיבלו לפחות הצבעה אחת של "לא ראיתי", חוץ מ"ג'וג'ו ראביט". זה אומר שכולכם ראיתם אותו? מרשים מאוד.

סקר 2020 מובא לכם בחסות האות ט': בניגוד לשנים רגילות בה האות מופיעה 2-3 פעמים בסך הכל (ולפעמים גם זה לא), השנה האות ט' מופיעה בעשירייה 8 פעמים, ומופיעה עוד מספר פעמים מכובד במקומות 11-12 של הרשימה. וזאת למרות שהשם של אחד הסרטים (לראשונה) מורכב כולו בכלל ממספרים ("1917"). מה הקשר המיסטי בין השנה האחרונה והאות ט'? אשאיר למגיבים החכמים שלנו בקהל לפתור את התעלומה.

מבחינת במאים ששבים אלינו, אין הרבה כאלה השנה: סם מנדז וטאיקה וואיטיטי נכנסים בפעם השנייה, ו…זהו. זאת הפעם הראשונה מאז 2008 שבה 8 סרטים מהעשירייה הם של במאים חדשים. יש בכל זאת כמה סרטים בעשירייה עם קשרים לסרטי עבר, אבל לא הבמאים עצמם – נניח, "בוראט" היה סרט השנה של עין הדג ב-2006, אבל הוא החליף במאי בין הסרט הראשון לסרט השני, וסורקין אמנם פה פעם ראשונה כבמאי, אבל פעם שלישית כתסריטאי (אחרי "הרשת החברתית" ו"סטיב ג'ובס"). לשאר הבמאים מדובר בכניסה ראשונה לעשירייה.

אבל יותר מרשים מהבמאים שפה זה הבמאי שלא פה: בפעם הראשונה מזה עשור וחצי, אהוב האתר כריסטופר נולאן מוצא את עצמו מחוץ לעשירייה על חודו של קול. מאז "באטמן מתחיל", כל סרט של נולאן הגיע לעשירייה (פלוס "ממנטו", מה ששם אותו על שמונה כניסות) וארבעה סרטים שלו זכו בתואר "סרט השנה". מצד אחד, יכול להיות ש"טנט" היה מגיע לעשירייה אם היה מוקרן בארץ, אפילו בכמה דרייב-אינים. מצד שני, למרות שלא הוקרן פה, בכל זאת הוא הגיע קרוב אבל רחוק, ולא נראה שהבעיה שלו הייתה מחסור בצופים.

"המילטון" עושה היסטוריה בהיותו הצילום הופעה הראשון שנכנס לעשירייה.

הרבה מלחמות יש השנה: זאת לא השנה הראשונה שמלחמת העולם הראשונה והשנייה שתיהן מוצאות את עצמן בעשירייה שלנו (זה קרה גם ב2017 עם "דנקרק" ו"וונדר וומן"), אבל אל שתי המלחמות הללו הצטרפו מלחמת וייטנאם (ב"משפט השבעה משיקגו"), מלחמת העצמאות האמריקאית ("המילטון") ומלחמת האזרחים בארה"ב ("נשים קטנות").

כצפוי, העובדה שבתי הקולנוע היו סגורים אומר שרוב הסרטים ברשימה הם כאלה שלא הוקרנו על המסך הגדול. מתוך העשירייה, רק ארבעה סרטים הוקרנו על המסך הגדול בארץ ("יהלום לא מלוטש" הוקרן בחו"ל על המסך הגדול, אבל פה עלה בנטפליקס): "1917", "ג'וג'ו ראביט", "נשים קטנות" ו-"בלתי נראה". למען האמת, אם רוצים ליצור עשירייה שמורכבת אך ורק מסרטים שהוקרנו על המסך הגדול, צריך לרדת עד למקום 27. אם רוצים לעשות עשירייה רק מסרטים שלא הופצו בקולנוע, לעומת זאת, אפשר לעצור כבר במקום 17.

מבחינת מלחמת הסטרימינג, נראה שנטפליקס ואמזון ראש בראש: 2 סרטים בעשירייה שייכים לנטפליקס ("משפט השבעה משיקגו" ו"יהלום לא מלוטש"), שניים לאמאזון פריים ("סרט המשך בוראט", "צלילי המטאל"), אחד בהולו ("פאלם ספרינגס") ואחד בדיסני+ ("המילטון").

בהתאם לעובדה שלא היו ממש בתי קולנוע השנה, מחצית מהסרטים בעשירייה יצאו בחודשיים הראשונים של השנה (יותר נכון: 4 מתוכם יצאו בינואר, ו"בלתי נראה" חודש אחרי). שניים מתוכם "יצאו" (למי שיש לו VPN) ביולי ("המילטון" ו"פאלם ספרינגס"), שניים מתוכם (אלה עם סשה ברון כהן) יצאו באוקטובר, והתוספת הכי מאוחרת לרשימה היא "צלילי המטאל", שיצא בתחילת בדצמבר.

2020 התגלתה כשנה נורא אנגלו-צנטרית: כל העשירייה דוברת אנגלית, וגם ברשימה המורחבת אפשר למצוא רק 3 סרטים שאינם תוצרת ארה"ב או בריטניה – ואף אחד מהם אינו דובר עברית, מה שסביר בהתחשב בכך שתעשיית הקולנוע הישראלית קפאה על שמריה.

אם תרצו לעשות מרתון של כל העשירייה, תצטרכו להקדיש לכך 21 שעות, כולל הפסקות שירותים והכנת פופקורן. שלושה מהסרטים בעשירייה קצרים יותר משעתיים – "ג'וג'ו ראביט" (108 דקות), "סרט המשך בוראט" (95 דקות) ו"פאלם ספרינגס" הוא הקצר ביותר עם אורך של שעה וחצי. הארוך מכולם הוא המילטון, שעומד על שעתיים וארבעים (בכל זאת, מחזמר).

נראה שהאוסקר של שנה שעברה היה בעל טעם טוב במיוחד. זה לא אני קבעתי, אלא אתם: מתוך תשעת הסרטים המועמדים, אתם בחרתם שמונה מתוכם לסרטי השנה שלכם. אם כי בגלל לוח ההפצה, היה מדובר בשתי שנים שונות – אל "האירי", "פרזיטים", "היו זמנים בהוליווד", "ג'וקר" ו-"סיפור נישואים" שהיו בעשירייה שנה שעברה, הצטרפו השנה "נשים קטנות", "ג'וג'ו ראביט" ו-"1917". רק "פורד נגד פרארי" נשאר בצד. מסכן.

אין לנו מדד חד משמעי לסרט הגרוע של השנה, אבל הסרט שקיבל הכי הרבה קולות "לא אהבתי" היה "קאטס". אחריו, מדובר ב"טנט", שהוא בהחלט הסרט השנוי במחלוקת של השנה, ולמרות הצבעות רבות נגדו, כאמור היה קול אחד מלהיות בעשירייה. מבחינת סרטים נקיים משנאה, רק אדם אחד הצביע "לא אהבתי" ל-"1917" את התואר ל"הסרט הככה-ככה ביותר של השנה" לוקח "אנולה הולמס". מזל טוב?

הסקר יישאר פתוח במשך שבוע, עד חצות בין חמישי ושישי. ואז – סקר הופעת השנה.

את תולדות סקרי סיכום השנה הקודמים של האתר, ולינקים לכל הסקרים הקודמים, אתם יכולים למצוא פה: ההיסטוריה של סיכומי השנה של עין הדג.